28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Въведени са по-строги санкции за тези, които не спазват ограниченията

Не са констатирани нарушения в Свиленград при спазването на извънредните мерки, въведени в петък заради коронавируса, заяви началникът на Районното управление на полицията Димитър Янакиев пред в. „Старият мост“.

В събота съвместно с ОбА и РЗИ проверихме над 10 големи търговски обекта, казина, игрални зали, навсякъде инструкциите се спазваха, подчерта той. Слуховете, че някои казина работят, не са верни, функционира сама хотелската им част, а ресторантите са затворени за клиенти, дори има поставени табели на входовете, уточни Янакиев.

Установихме също, че пред големите хранителни магазини клиентите се пропускат на групи, на разстояние един от друг. Не попаднахме на отворени нехранителни магазини, заведения, зали, обясни полицейският шеф, който предупреди, че всеки ден ще се правят проверки.

В събота пазарът остана затворен, за да се избегне струпването на много хора. Така ще бъде и през следващите съботи. През останалите дни на седмицата, когато се очакват по-малко клиенти, търговците на сергиите ще могат да продават плодове и зеленчуци, увери Янакиев.

В болницата бариерата на входа е денонощно спусната, като се пропускат само спешните случаи и персоналът.

На извънредно заседание в петък за по-малко от час депутатите единодушно приеха окончателно по-строги наказания за хората, които не спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Предвижда се глоба от 5 хил. лв. за заразени с COVID-19 и техните контактни лица, които откажат да бъдат поставени под карантина за 14 дни или лекувани. Отделно според новите промени в Наказателния кодекс нарушилите правилата срещу разпространението на COVID-19 бъдат ще бъдат наказвани със затвор до три години и глоба от 1000 лв. до 10 хил. лв. В случай че правилата се нарушават по време на епидемия, пандемия, извънредно положение (каквото депутатите обявиха) или свързано със смъртни случаи, наказанието е още по-строго: лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв. Други промени дават възможност при нужда да се забрани на чужденци да влизат в България.