12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Министър-председателят Бойко Борисов посрещна приятелски и сърдечно преди по-малко от час на свиленградския ГКПП „Капитан Петко Войвода“ председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европейските лидери пристигнаха от Гърция, където се запознаха с мигрантската криза по границата. Бежанският проблем бе повод и за посещението им в България.

Премиерът Борисов ги запозна с актуалната обстановка на част от южната граница на България. „На нашата граница е спокойно най-вече заради добросъседските отношения, които имаме с Турция. Хилядите мигранти в момента не са заплаха за страната ни. „Гранична полиция“ разполага с 80 високопроходими автомобили Land Rover, посочи Борисов. Моята тактика е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора, коментира премиерът пред журналисти. Нашите граничари бяха стегнати с новите униформи, които впечатлиха високопоставените лица. Борисов и европейските ръководители се качиха на джип, каран лично от премиера, който ги откара до селскостопанското летище край Свиленград . Оттам излита правителственият вертолет, с който тримата ще облетят границата с Турция, която се явява външна за ЕС.

След това министър-председателят на България и евтропейските лидери ще обсъдят актуалната обстановка по линия на мигрантския натиск и Сирия в правителствената зала на Летище София. Ще бъде коментирана и вчерашната среща на премиера с Реджеп Ердоган вчера в Анкара, след която турският президент се изказа изключително остро по адрес на западноевропейските страни.

СМ