14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Свиленград и Любимец тържествено отбелязаха днес 3 март – Националния празник на България и 142-рата годишнина от Освобождението на България от турско робство. В двата съседни града имаше и редица съпътстващи прояви.

На площад „5-и октомври” Свиленград много  жители и гости  на града се включиха в тържеството. Сред тях бяха народният представител Никола Динков, кметът на общината арх. Анастас Карчев, председателят на Общинския съвет Таня Коларова, общински съветници, представители на политически партии и на неправителствени организации, ученици.

Cлoвo зa иcтopичecĸoтo знaчeниe нa Трети март произнесе д. ист. н. Стефан Димитров от Общинския музей. С едноминутно мълчание и панихида беше почетена паметта на героите. На паметника на загиналите за Отечеството бяха поднесени венци и цветя под звуците на тържествена музика, изпълнена от Духов оркестър „Костадин Манов“..

Веднага след тържеството в залата на читалището училищният театър на СУ „Д-р Петър Берон“ представи постановката „Хъшове“.

В Любимец официалната церемония започна с българския химн и издигане на националното знаме. На най-великата дата в българската история – 3 март, любимчани отново показаха своето родолюбие, почит и преклонение към хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за свободата на Отечеството. Кметът на Община Любимец инж. Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи с националния празник. В своето слово той припомни великия и неоценим подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника. Той завърши с думите „Да живее България“, с което още повече подсили празничното настроение. В знак на признателност към загиналите, всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта им.

СМ