23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 На територията на област Хасково е регистриран първият случай на отстреляно животно с Африканска чума - това съобщи днес д-р Владимир Хърсев от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

На срещата в Областна администрация – Хасково по повод запознаването на кметовете с мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума по свинете, д-р Хърсев съобщи, че в края на ловния сезон на територията на Тополовград, село Планиница, е отстреляно прасе, което е реагирало положително на пробата за АЧ.

Хасково бе последната област в страната, в която нямаше огнище на чума, но, за съжаление, новоизлезлите данни вече констатират наличието ѝ и тук.

На заседанието, свикано от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, присъстваха представители на кметовете на общини от областта, държавните ветеринарни лекари към тях, представители на ОДБХ – Хасково, Българския ветеринарен съюз и Областна дирекция на МВР – Хасково. На присъстващите бяха разяснени мерките за изпълнение по Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването африканска чума по свинете и промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те бяха запознати с изискванията относно регистрацията на животновъдни обекти на територията на населените места.

Също така от ОДБХ-Хасково заявиха, че вече са изпратени декларациите, които гражданите по населените места трябва да попълнят, ако искат да регистрират лично стопанство. Такса за регистрация няма и тази услуга ще бъде безплатна според новите мерки, които са изключително опростени - информират от агенцията по безопасност на храните.

Следващият етап е кметовете на общини да обучат и кметовете на населени места и кметските наместници за мерките, които трябва да бъдат предприети.