30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Над сто бежанци, сред които жени и деца, са спрени на Капъкуле в посока България. Мигрантите са от Сирия, Иран и Ирак. Турската жандармерия спира всички бусове преди Капъкуле, за да ги проверява, тъй като турски трафиканти ги извозвали към България.

Хората се движели на групи, някои били насядали край магистралата. Това разказа източник на в. „Старият мост“, пътувал днес на пазар в Турция. Той каза, че отделно видял цели групи да се връщат към Одрин.

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

След това представител на властите е съобщил пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии уведомиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

СМ

Снимки: Христо Русев. Всички права запазени.