Общество
Инструменти
Шрифт

За поредна година последната сряда на февруари в свиленградските училища бе оцветена в розово. Денят на розовата фанелка бе отбелязан от малки и големи ученици с много и разнообразни форми. Това, което ги обедини, бе, че всички се противопоставиха на насилието в училище.

„Денят на розовата фланелка“ е спонтанно и много мило събитие, възникнало по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007 г. При откриването на учебната година през септември един деветокласник е облечен в розова блуза (поло). Това дава повод на група по-големи ученици да му се подиграват и тормозят, като дори го разплакват. На следващия ден, Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище, решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, в подкрепа на тормозения техен съученик.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл, обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. От тогава много ученици отбелязват този ден като обличат розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. През месец февруари, обичайно в последната сряда, младите хора обличат розови дрехи, в знак на съпричастност и с послание срещу тормоза.

Диляна ЦВЕТКОВА