21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Абонатите недоволни, че им начисляват допълнителни количества вода заради общ водомер

Обитатели на жилищен блок в свиленградския квартал „Изгрев“ скочиха срещу ВиК. Причината за недоволството им е, че системно получават големи сметки за вода заради графа „общи нужди“. Това е така от 4 години насам, откакто блокът е бил саниран и е поставен общ водомер на входа. Същия проблем имат и други блокове в Свиленград.

Преди известно време обитателите на сградата сменили всички лични водомери, за да са сигурни, че потреблението им е точно отчетено. На 4 юли 2019 г. е подменен и общият водомер. Въпреки това всеки месец (б. ред.: с малки изключения) получават начисления над употребеното количество вода.

Чашата на търпението ни преля, заяви пред „Старият мост“ домоуправителят Янка Митева. Аз например през януари имам реално изразходени 10 кубика, но трябва да платя 17, оплака се тя. 7 кубика отгоре по 3 лева са 21 лева, защо трябва да ги плащам, възмущава се Янка. Така е и с всички нейни съседи, на които ежемесечно им се начисляват минимум по 2 кубика отгоре. Оказва се, че колкото повече вода имаш изразходвана, толкова повече имаш и начислени „общи нужди“. Заради тази според тях несправедливост те са пуснали жалба до водното дружество, подкрепена с подписите на всички живеещи в сградата. Канят се да сезират омбудсмана на България и да извикат националните телевизии.

На 19 февруари представители на ВиК от Хасково заедно с началника в Свиленград Стойчо Енезлиев, инкасатори и адвокат отиват на място да проверят случая. Екип на „Старият мост“ също е извикан от жители на блока. Замерени бяха водомерите и бе открит теч в един от апартаментите. В този случай „виновникът“ ще си поеме разходите за похабената вода, а надвнесената сума от останалите потребители ще им бъде възстановена, обещаха от ВиК.

Обитателите на входа обаче не са напълно удовлетворени от проверката. Те искат премахване на общия водомер. Според тях течът е единичен случай, а сметките им се начисляват ежемесечно. Защо трябва да плащаме за вода, която не сме употребили, питат живеещи в блока. Според тях това е абсолютно несправедливо.

Началникът на ВиК Стойчо Енезлиев отговори, че действията на дружеството са законни и се ръководят в съответствие с действащата нормативна уредба и съгласно чл. 30 от Наредба №4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК системите. Енезлиев каза още, че решението общият водомер да бъде премахнат трябва да бъде взето на областно ниво. Според него обаче това няма как да се случи. „Консумацията, която се мери, е абсолютно на база индивидуални водомери. Но, ако няма общ водомер, загуби, които са вътре в самата сграда, са за сметка на дружеството“, обясни той. Според него било възможно някой да се е включил неправомерно в системата и да краде вода, защото имало такава техническа възможност. Не е ясно обаче защо заради това трябва да страдат добросъвестните абонати.

На 14 февруари пък наши читатели донесоха в редакцията бутилка, пълна с кална вода, потекла от чешмата. Освен че течността не става за хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери.

След като от ВиК непрекъснато твърдят, че имат основателна причина за увеличението на водата, питам: Сега нямат ли причина да ни обезщетят с 1 – 2 кубика, които реално ще бъдат изразходени не по наша вина до изтичане на мръсотиите, чуди се известният в Свиленград краевед Атанас Куманов. Разбирам, че е напълно нормално да стават аварии, но от водното дружество трябва да намерят начини и да предприемат кардинални мерки за разрешаване на проблема с калната вода, допълва Куманов.

Диляна ЦВЕТКОВА