21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината – Месопустна, която е на 22 февруари, деня преди Месни заговезни. В Българския църковен календар има три важни задушници – Голяма (Месопустна), Черешова и Архангелска.

Още сутринта стотици се отправиха към гробищните паркове в Свиленград и кв. Гарата, за да почетат своите близки. През седмицата алеите и междугробовите пространства бяха почистени от фирмата -концесионер, а купчините смет извозени. Запушена е обаче канализацията на една от чешмите в свиленградското гробище, като водата се излива извън шахтата. Гробът на моя близка е подгизнал и има опасност да пропадне, оплака се възрастна жена. Не една, а три чешми са запушени, каза концесионерът на гробищния парк Карчо Карчев. Изчаквам сухо време, за да направим нови шахти. Искам да призова гражданите обаче, да не си мият мотиките и лопатите от калта в коритата на чешмите, да не хвърлят боклуци в тях, в тръбите съм намирал дори цели букети от изкуствени цветя, възмущава се той.

Лошо впечатление направиха някои, които искаха с автомобилите си да влязат в гробищния парк, въпреки забраняващия знак. Възмутени пешеходци им направиха забележка, стигна се дори до остри реплики.

Стотици граждани посетиха местата за вечен покой на близките си и в Любимец. Общината пък както всяка година им осигури безплатен автобусен транспорт.

Денят след Голяма Задушница е Месни заговезни, който е осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. Думата „заговезни“ идва от заговявам, започвам да постя.