17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„С хурка и вретено“ бе името на урока, който се проведе на 19 февруари в историческия музей в Свиленград. Идеята му бе да запознае участниците с използването на вълната и памука в традиционните български занаяти в минало.

На занятието присъстваха ученици от IОУ „Иван Вазов“, а в ролята на модератори влязоха Мария Маврева, Васила Сербезова и Мария Абаджиева. Пътят на вълната от стригането на овцете до изтъкаването на платното и изплитането на чорапите, бе проследен в презентация, представена от уредниците на музея. От нея децата научиха как в миналото вълната е била основна суровина за производство на дрехи, черги и постелки. Затова и почти всяко семейство отглеждало овце, от които добивало вълна за домашна употреба.

Преработката на вълната започвала с накисването ѝ в корито с топла вода и изпирането ѝ на реката. След изсушаването вълната се чепкала на ръка, за да се отделят примесите и да стане пухкава. Следва влаченето ѝ на дарак и превръщането ѝ в пласи, от които се оформяла къделя. С помощта на хурка и вретено от вълнената къделя се изпридала тънка нишка. 

След презентацията участниците в занятието разгледаха уредите и пособията за преработката на вълна - хурки, вретена с прешлени и мотовилки, подредени в етнографския кът в залата. Разбира се, най-интересната и забавна част за тях бе включването на модераторите в занятието, които първо показаха своите умения в преденето, а след това дадоха хурките и вретената в ръцете на момичетата и им помогнаха да изпредат своите първи нишки.

Мария Маврева демонстрира как се преде на крачна предачна машина, което предизвика любопитството на децата да опитат и те. А народната песен, изпята от Мария Абаджиева, докато сръчно изпридаше вълната, допринесе за създаване на задушевна атмосфера и върна всички назад във времето на техните баби и прабаби.

Занятието „С хурка и вретено“ даде възможност на всички участници - малки и големи, да творят заедно и така да съхранят традиционното женско умение от миналото - преденето на вълна.

Рени РУСЕВА