12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министър Петя Аврамова въведена в заблуда от ръководството на АПИ

На проведения парламентарен контрол на 31.01.2020 година в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отговори на питане на народния представител от БСП от хасковския избирателен район Смиляна Нитова – Кръстева , свързано с построяване на паркинг за тирове на ГКПП Капитан Андреево. 

От отговора на министъра става ясно, че се предлага отваряне на старата пътна отбивка от магистралата, водеща към село Капитан Андреево . За жителите на общината това място е известно като паркинг „Генералово”. Тази отбивка се ползваше преди години, когато не бе построен последният участък от магистрала „Марица” и през нея минаваше целият автомобилен трафик, водещ към стария вход на граничния пункт.

Мястото беше станало известно с многобройните пътно-транспортни произшествия с високи материални щети и отнемането на живота на чуждестранни граждани. Смъртните случай в района на отбивката са повече от три по спомени на жител на селото. Основните причини за ПТП – тата бяха свързани с липсата на видимост при спущането на тежкотоварните автомобили от магистралата към първокласния път I-8 и високата скорост по наклонения участък.

Спорен е и въпросът дали към настоящия момент пътната отбивка е законна и е въведена в експлоатация, защото към онзи момент, когато се ползваше теренът, върху който беше направена, бе частна собственост на жители на село Генералово.

Отделно от всичко това явно на министър Аврамова не й е било обяснено, че теренът, който е под отбивката и се ползва за паркинг, е с площ не повече от 10 декара, като в този терен има и стари, порутени и неугледни търговски обекти, които не работят от години. Т.е. чистата площ, която може да се ползва като паркинг, е не по-голяма от 5-6 декара. Тя може да поеме не повече от 30-40 тежкотоварни автомобили . Следва да се има предвид и фактът, че асфалтът на паркинга в голямата си част е изровен и зеят огромни дупки. На този паркинг няма и нито една тоалетна за обществено ползване, нито и една баня за шофьорите.

Трасето на третата лента на шосето, между така наречения „паркинг” и пътен възел Капитан Андреево, което може да се ползва за спиране на камиони, е не повече от 1400 метра , т.е. на него не могат да спрат повече от 80 тежкотоварни превозни средства. Но нека не забравяме, че този път е двупосочен и по него се движат освен жители на селата Капитан Андреево, Генералово и Чернодъб, и автомобили със специален режим с висока скорост, най-често на Гранична полиция, и опасността от ПТП ще се увеличи многократно . Много важен е и фактът, че замърсяването на околната среда няма да бъде решен , защото отпадъците, които се изхвърлят сега по магистралата, където ситуацията е безобразна, ще бъдат изхвърляни, само че сега по път I-8 , на който няма нито едно кошче за отпадъци.

След вчерашните публикации в националните медии за това решение на проблема с камионите потърсихме жители на селата Капитан Андреево и Генералово , които ни споделиха, че не са съгласни с това намерение, защото няма да могат да пътуват спокойно между селата и към града и опасността от катастрофи ще стане много голяма, особено в тъмната част на денонощието и при мъгли, каквито в района има често. Още повече ще се увеличи и шумът от автомобилите. Стопаните няма да могат спокойно да ползват земеделските си земи, които са в близост до паркинга и тази отсечка, защото достъпът им към земите ще бъде ограничен от спрелите камиони. Те изразиха тревогата си, че вятърът ще носи всички изхвърлени отпадъци по нивите и лозята им и така ще се замърсяват почвите. Хората предупредихе, че са готови да отстояват правата си и се подготвят за протестни действия в следващите дни.

От всичко дотук става ясно, че това не може да бъде решение на въпроса с опашките от тирове. На този паркинг, който не предлага никакви условия за шофьорите и въпросната пътна отсечка от 1400 метра, ще могат да се съберат не повече от 100 – 120 камиона, което в километри не надхвърля два - три. А опашката от тирове почти ежедневно достига 14-15 км, като често надхвърля и 25 км.

Така че това решение на АПИ няма да реши проблема.