17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 30-и януари заведенията пускат кепенци, ако правителството не удовлетвори исканията им

И ресторантьорите в Свиленград се включиха в националните протестни действия на колегите си от страната. От събота в почти всички заведения – ресторанти, кафетерии, скари, пицарии и пр., персоналът обслужва клиентите с жълти жилетки, превърнати от френските стачкуващи в символ на бунт.

Засега ще стачкуваме символично с жълтите жилетки до 29-и януари, когато е националният протест в София, в който ще се включим и представители от Свиленград, сподели собственичка на култов ресторант в Свиленград. Ако не бъдем чути, в четвъртък затваряме заведенията. Всеки ден ще стачкуваме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни, закани се тя.

Ресторантьорите излизат на протест заради високата ставка на ДДС и административни произвол над малкия и среден бизнес. Той засяга заведения, ресторанти, нощни клубове, кафетерии и барове и др. обекти.

Основните искания са за намаляване ставката на ДДС. В почти всички европейски страни ДДС върху хранителните продукти е по-нисък от този в България.

Протестът ще бъде насочен и срещу административния произвол над този сектор в бизнеса. Заведенията ни са обект на непрекъснати проверки, сякаш сме престъпници, данъчните за най-малкото нарушение затварят заведения. Ако всичко това продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат принудени да фалират, казват представители на БХРА /Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/.

От БХРА настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша, както и за право на собствениците за персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки.

Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” на заведенията и първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден. Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите.