30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Рок дуетът Виктор и Кали от Свиленград достигна №1 в класацията на БНТ 2 „НОВО 10 + 2“. Първото авторско парче на двамата „Първи стъпки“ беше записано преди около 3 месеца, като текстът е на Кали, а музиката - на китариста на дуета Виктор.

Само за няколко дни песента успя да спечели сърцата на зрителите на БНТ 2, които ги изстреляха нагоре в класацията още в самото ѝ начало. До края свиленградчани поддържаха голяма преднина пред останалите девет участници в музикалната надпревара. Те завоюваха първото място с 58,66 % от гласовете на зрителите. Втора остана Венета Стоилова с 23,79 %, а трети – X-R@Y с 3,94 %.

Идеята на класацията за независими български изпълнители „НОВО 10 + 2“ е да покаже на зрителите солидна доза нови и стойностни видеоклипове, които не се лансират масово в телевизионния ефир на България. Това са така наречените „репресирани“ музикални творци, които основно се самопродуцират и нямат зад гърба си голяма издателска компания. В тази група влизат както доказани, но позабравени имена, така и дебютанти от всички възможни краища на страната, каквито са Виктор и Кали.

„НОВО 10 + 2“ е класация за нови клипове, подреждани чрез гласуване на сайта на БНТ. Тя се излъчва всяка последна неделя на месеца от 14:00 часа по БНТ 2. Във всяко предаване се показват 10-те клипа според местата им от събраните проценти гласове на зрителите, както и две съвсем нови предложения. Отделно още няколко премиерни видеоклипа се заявяват под формата на Хит прогнози с глас зад кадър. Максималният престой на една песен в класацията е 12 седмици (3 месеца). Във всяко издание на „НОВО 10 + 2“ има и по двама специални гости, които представят новите предложения в класацията с кратко интервю. Водещ на предаването е Васко Громков (VaGro).

Песента на Виктор и Кали „Първи стъпки“ се завъртя в Интернет през октомври 2019 г. Тя е посветена на родния град – Свиленград. Идеята за парчето е на малките музиканти, чиито ментори са от рок бандата „0379“. С него Виктор и Кали участваха в конкурса за творческа изява: „Обичам те, мой роден град“, организиран от читалище „Просвета 1870“ и Община Свиленград по повод празника на града – 5 октомври.

Обработката и записът са на младия свиленградски продуцент Костадин Костадинов (от звукозаписно студио „Аполо“). Впечатляващият клип е заснет от режисьора свиленградчанин Николай Скерлев.

Само ден след пускането на клипа в Интернет хиляди реагираха одобрително на видеото и песента. Виктор и Кали, Рок група „0379“ и НЧ „Просвета-1870“ благодарят на всички, застанали зад идеята и нейната реализация.

От рок бандата съобщиха още, че набират нови попълнения за детската група – барабанист, бас китара, клавир, мъжки вокал. Всеки, който има желание, може да попита за подробности в репетиционната зала на „0379“.

www.youtube.com/watch?v=5XCESeH3Tts

Снимка 1: Катя Атанасова

Диляна ЦВЕТКОВА