30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Според наши източници собствениците били предупредени за „ненадейните“ проверки на здравните инспектори

Акция на здравните инспектори по заведенията в Свиленград на 9 януари удари на камък. Проверките бяха свързани с това дали се спазват изискванията в Наредбата на Министерството на здравеопазването, определяща правилата за пушене в закрити обществени помещения, съобщиха за „Старият мост“ от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Посетени били 12 хранителни и питейни заведения, като не били констатирани нарушения. Няма съставен акт, дадено е само едно предписание, казаха още от РЗИ-Хасково.

Наши добре осведомени източници споделиха, че собствениците на заведенията са били предупредени за „ненадейните“ проверки. Те не давали на клиентите си да запалят цигара в закритите помещения с обяснението, че инспекторите били тръгнали от Хасково и всеки момент се очаквало да „плъзнат“ по кафенетата. Иначе, „обществена тайна“ е, че в почти всички свиленградски заведения се пуши. И да искам няма как да огранича клиентите си, тъй като повечето са пушачи, ако аз не им дам да запалят цигари, ще отидат другаде, където ще им позволят, обясни пред „Старият мост“ собственик на заведение.

За изминалата 2019 г. инспекторите от РЗИ – Хасково са извършили 40 проверки относно тютюнопушенето в община Свиленград. Връчени са били 10 предписания и са съставени 4 акта за административно нарушение на обща стойност 1 300 лв. В община Любимец проверките през изтеклата година са били 26. Няма съставен акт, връчено е само едно предписание.

СМ