23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изградихме 27 площадки за противоградна защита тук през 2019 г. Една от първостепенните ми задачи е поставянето на осветление на пътния възел край Свиленград

- Г-н Станков, като народен представител от нашия регион с какво помогнахте за развитието му през миналата година? Кои са постиженията, с които се гордеете най-много?

- Регион Хасково през миналата година получи много сериозна помощ от правителството. Няма община, която да не е директно подкрепена за свои проекти от Кабинета Борисов 3 и със средства от държавния бюджет да не са изпълнени важни, стратегически проекти.

Но ако трябва да отлича само един жизнено важен за областта проект, за който аз, колкото и да е нескромно, имам основна заслуга, това е изграждането на противоградната система в област Хасково. Благодарение на правителството, и в частност на Министерството на земеделието, тук през май 2019 г. заработиха 27 нови площадки за противоградна защита, които реално защитиха нови над един милион и 100 хиляди декара площи. На практика, тези системи спасиха реколтата на стопаните през миналия земеделски сезон и това няма как да не е пряко усетено от всеки производител. Личното ми мнение е, че инвестираните над един милион лева в изграждането на тази система са не само оправдани, те са вече и реално спестени на стопаните във вид на защитена реколта. А що се отнася до другите проекти, които сме реализирали като управляващи от ГЕРБ в Хасковска област, те са десетки. Знаете, че в Любимец завършваме Младежки дом, че реновирахме и модернизирахме Болницата за рехабилитация, в Харманли правителството отпусна средства за цялостно преобразяване на спортния комплекс „Хеброс“, в Свиленград над 2 милиона лева бяха дадени за обновяване на улична мрежа, в с. Малко градище изцяло се ремонтира училището, гимназията в Любимец също беше ремонтирана и оборудвана… Ще спра да изброявам обекти, защото със сигурност всеки е важен за конкретната община или населено място, а рискувам и да пропусна някой. Но искам да подчертая, че с постановления на МС в региона са инвестирани 15 милиона лева. И не само това. Министерството на образованието на практика преобрази училищната база в областта. Никога досега не са отпускани пряко от Министерството на образованието толкова средства за обновяване на учебна база. Това са факти, които няма как да бъдат оборени.

- Кои Ваши обещания не успяхте да изпълните и защо?

- Сега ще се „хвана“ за думата обещания. Вашите читатели ме познават. Аз обещания не давам! Аз говоря директно с хората, очи в очи, и казвам: „това може-това не“. В този смисъл, поемам ангажименти и ги изпълнявам. Няма да ме чуете, както и досега не сте ме чули, да обещавам … това е „запазена марка“ на едни други хора, които сега не искам да коментирам, пък и те не са фактор. Те са по обещанията. Аз съм прагматичен човек и работя.

- В Свиленградска община, а и в Любимецка, останаха неразрешени тежки проблеми, свързани най-вече с инфраструктурата. Бихте ли се ангажирали през 2020 г. с разрешаването им?

- През тази година със сигурност ще настоявам пред министрите да се направи всичко възможно да се изгради един много необходим пешеходен подлез в Любимец и да се работи за околовръстния път на града за Ивайловград. Сред задачите, които съм си записал като първостепенни, е и осветяването на пътния възел до Свиленград. Пак в Свиленград на дневен ред е проект за 2,5 милиона лева за ремонт на детска градина… въобще, не е като да няма работа /смее се/, но нали затова съм народен представител от Хасковска област. Да работя за нашия регион. Моите приоритети са приоритетите на хората от региона. Дори нещо повече- на всеки човек от областта.

- На последните местни избори ГЕРБ постигна съкрушителни победи в общините Свиленград и Любимец. На какво, според Вас, се дължат тези успехи? Лично Вие активно се включихте в предизборната кампания. Знае се, че имате силно влияние тук, с какво най-вече мотивирахте избирателите?

- В цялата Хасковска област ГЕРБ е безспорният победител на местните избори. Но не само това. Ние сме категорични победители и на изборите за Европейски парламент. Въобще 2019 година е годината на победите на ГЕРБ. Тези съкрушителни победи са плод на много работа. Постигнахме изключителни резултати на местните избори и още на първи тур спечелихме кметските места в 7 от 11 общини - Свиленград, Любимец, Ивайловград, Харманли, Симеоновград, Хасково и Димитровград. Това се случва за първи път! Дори в Хасково, където от 30 години не е избиран кмет на първи тур. Победихме и сега градът има шанс да се управлява от млад, енергичен и много ангажиран човек, с идеи и с хъс за работа. Бих казал, че това е историческа победа. Работата ни беше призната и от самия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. И тези наши победи са в резултат от директни срещи с хората, но не само по време на кампанията, стотици поети ангажименти и изпълнени обещания преди, по време и след предизборната кампания. Създадохме един много силен екип на ГЕРБ в областта. Хора, които искат, знаят как и не спират да работят. Така е и в момента. Защото истинската работа започва, когато приключат изборите. Същите тези хора, отборът на ГЕРБ, от първия ден на новия мандат работят още по-упорито, отколкото по време на самата кампания. Защото сега хората искат резултати, времето на обещания свърши. И ние, нашите кметове и съветници, знаем това. А що се отнася до влиянието, за което твърдите, че имам?! Да. Имам влияние, защото и сега, и преди да стана народен представител, не съм прекъсвал връзката си с хората. Аз съм един от вас. Познавам всяко село в региона, всеки проблем и не спирам да работя и да помагам с каквото мога. Понякога помагам с контакти, понякога с лични средства, понякога с труд, с приятелства …важното е да има резултат. Важното е проблемът да го няма. Така разбирам аз работата на народния представител. По този начин идва и доверието от страна на хората.

- Активно се занимавате с благотворителност, ще продължите ли тази своя дейност и към какви потребности на хората ще бъде ориентирана тя през 2020 г.

- Благотворителността не е занимание. Не мога да Ви кажа: ще правя благотворителност през 2020 година и да изброя няколко каузи … Абсурд! Благотворителността не е шумно и рекламно мероприятие, както се прави напоследък. За мен благотворителността е личен акт. Вие знаете за някои мои каузи, които подкрепям, за някои жестове към хора, които съм направил. Не искам да звуча нескромно, но ще Ви призная, че за огромната част от моята благотворителност знаят само хората, на които съм помогнал. Защото съм го направил от сърце, защото съм видял с очите си, че някой се нуждае от помощ и аз мога да му дам тази помощ. Затова съм го направил. А не за да го снимате и пишете за мен. Това не е благотворителност. Това е евтин пиар, който не е по моя вкус. С две думи на въпроса Ви: ще продължа да помагам, според възможностите си, и според това, което ми диктува собствената съвест. Защото го правя от сърце.

- Как виждате своята политическа кариера занапред? Какви са амбициите Ви? Смятате ли да се кандидатирате за депутат отново, или ще продължите професионалния си път на ветеринарен лекар?

- Повечето от Вашите читатели ме познават добре. Аз не обичам да говоря за кариера, за амбиции и прочие. Аз съм човек на действието. Към този момент имам достатъчно работа, поел съм много важни ангажименти, които държа да изпълня, и нямам време да кроя планове. Всъщност плановете, които правя пред себе си всеки ден, са свързани с развитието на региона и с благоустрояването на населените места. Към това са насочени и амбициите ми. С други думи- сега имам работа. Като приключи мандатът и като стане време за нови избори, ще говорим пак … /усмихва се/

- Накрая, какво бихте пожелали на хората от региона през новата година?

- Всяка нова година идва с много надежди. Затова аз искам да пожелая на всички мои съграждани, както и на всички жители на област Хасково, преди всичко да бъдат оптимисти. Защото оптимизмът дава сили, дава нови идеи и позволява да постигаме по-високи резултати. В личен план бих искал да пожелая на Вашите читатели да са преди всичко здрави, да се радват на сплотени семейства, да се обичат и да се уважават. Вярвам, че 2020 година ще бъде много по-успешна за нашия регион и за хората, които живеем тук!

Интервюто взе: Николай Колев