29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът Стоян Малинин е възпитаник на математическата гимназия в Хасково

Свиленградчанинът Стоян Малинин е сред 32-мата български ученици, избрани да представят страната ни на XVII Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати. Надпреварата е едно от най-големите и престижни образователни събития, които се провеждат в Казахстан. Тя стартира на 8 януари и ще продължи до 14 януари. Нашето момче ще се включи в състезанието по информатика.

Стоян Малинин е 11-класник в Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Има редица медали от международни и национални олимпиади и състезания по информатика, поради което бе включен в българския отбор за надпреварата в Казахстан.

Освен Малинин Хасковската математическа гимназия ще бъде представена на състезанието в Алмати и от 11- класника Любен Балтаджиев, който ще премери знания по математика. Той също е носител на престижни награди от различни състезания в своята област.

За представянето им в Казахстан момчетата получиха подкрепата на цялата хасковска общност, след като с решение на ОбС-Хасково в края на декември им бяха отпуснати по 1000 лева за участието на Жаутиковската олимпиада. Родните състезатели ще мерят знания с над 350 участници от над 17 държави. Представители за България са освен учениците от Хасковската математическа гимназия и възпитаници на Първа частна математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Софийска математическа гимназия, ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас, Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Главната цел на престижната олимпиадата е да се популяризират природните науки и да е зона за развитие на отношенията между учениците от математически гимназии по света.

Диляна ЦВЕТКОВА