19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Удължават груповия лов на диви прасета до края на януари

Хасково остава единствената област, в която няма регистриран случай на заболели животни от Африканска чума. Това стана ясно на днес по време на ежемесечната епизоотична комисия, свикана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

254 са пробите, взети от диви свине на територията на горско стопанство Хасково през 2019 година, отчете директорът на Държавното горско стопанство инж. Любомир Илиев. От началото на новата година са взети 8 проби от диви свине като всички резултати до момента са отрицателни. Инж. Илиев добави, че е издадена заповед, с която срокът за групов лов на диви свине е удължен до края на януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на риска от разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

От Областно пътно управление Хасково обявиха, че продължават да изпълняват предвидените мерки. Инж. Радостин Ламбрев посочи, че продължава почистването на всички републикански пътища и отбивки за почивка на територията на областта.

От ОДБХ докладваха, че предстои промяна на нормативната уредба на ветеринарно-медицинска дейност, която да улесни регистрацията и идентификацията за отглеждане на прасета тип „заден двор“.

Теодора ПЕШЕВА