28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Шестима се включиха в борбата за разпятието в Свиленград

25-годишният бивш колоездач Дамян Костадинов за четвърта поредна година спаси кръста на Йордановден в Свиленград. Младежът участва в църковния ритуал за седма поредна година и за пети път успява да улови християнския символ. След излизането си от студените води, той пожела на себе си най-вече здраве и спокойна 2020 г.

Много вярващи побързаха да целунат разпятието от ръцете му. Според поверието това носи здраве и късмет. Тази година в борбата за светинята се включиха по-малко желаещи. За разлика от предишни пъти, когато в ледените води на Марица са скачали по 15-ина смелчаци, сега те бяха едва шест. Сред тях бе и 32-годишният Стефан Гадьов, който миналата година извади кръста от студените води на Марица в Пловдив.

Празничната литургия бе водена от архиерейският наместник на Свиленград отец Константин, отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“. В нея се включи и протосингелът на Старозагорска епархия архамандрит Богослов. „Нека Бог ви благослови всички вас, дошли при река Марица. Да благослови и тези млади хора, дошли да се хвърлят във водите й“, каза отец Константин, след което архимандрит Богослов хвърли кръста.

Стотици се стекоха да наблюдават християнския ритуал. Сред тях бяха кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев, заместникът му Мария Костадинова и депутатът Никола Динков (БСП). За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари следеше за евентуални инциденти.

Диляна ЦВЕТКОВА