Общество
Инструменти
Шрифт

На 6-и януари християнският свят празнува Богоявление или Йордановден. Според вярванията Бог се явява в своето триединство на Отец, Дух и Син в деня, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Това е поводът в почти всички населени места на България да съществува традицията да се хвърля кръст във водоем и млади мъже да скачат след него в ледените води, за да го „спасят“. Който извади кръста ще е здрав през цялата година, разказва поверието.

И тази година в Свиленград и Любимец ще се изпълни богоявленският ритуал. От 09:00 ч. ще бъде отслужена тържествена литургия във всички църкви в община Свиленград. След това по стария мост над р. Марица ще тръгне литийно шествие. Водосветът с хвърлянето на кръста във водите на реката ще се състои от 11:00 часа на обичайното място откъм кв. Гебран.

Началото на празника в Любимец ще започне от 08:00 ч. с отслужване на тържествена литургия в храм „Свето Успение Богородично“. Ритуалът по спасяването на разпятието ще е от 11:00 ч. при устието на р. Бисерска, в местността „Бикя“ (там, където реката се влива в р. Марица). В надпреварата за изваждане на кръста от водите на реката могат да се включат православни християни, навършили 18 години и имащи Свидетелство за свето кръщение. Записването за участие в ритуала става в църквата „Свето Успение Богородично“ или в самия ден, на място, от 10:30 до 11:00 часа.

Снимка: Архив "Старият мост"

Диляна ЦВЕТКОВА