22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

20 непълнолетни са родили в местната болница през 2019 г., 14-годишна е най-младата майка. 167 бебета проплакаха тук през миналата година

Бебето на 2020 г. в Свиленград се казва Семат Мустафа. Тя се роди на 1 януари в 06:15 часа. Семат е с тегло 2, 700 кг и дължина 48 см. Момиченцето е първата рожба на 18-годишната Белкъс Милянова и партньора ѝ Мерсин Мустафа. Двамата живеят в любимецкото село Лозен. Припечелват хляба си, като работят „каквото намерят“.

Мариана Георгиева пък е второто за годината бебе. Тя проплака на 1 януари в 21:45 ч. Малката е със завидни мерки – 3,650 кг и 51 см. Мариана е четвъртото дете на родителите си, които са от котелското село Градец. 21-годишната майка Донка и мъжът ѝ работят в свиленградското село Студена като дървосекачи.

Според статистиката на МБАЛ-Свиленград най-младата майка тук през 2019 г. е 14-годишната Емилия Альошева от Свиленград. Общо 20 са непълнолетните, които са избрали да раждат в свиленградската болница. Най-възрастната родилка през изтеклата година пък е на 39 г.

С всяка изминала година ражданията в тукашното АГО намаляват. През 2019 г. са проплакали 167 пеленачета (84 момичета и 83 момчета), което е с 15 по-малко от предходната. Специалистите си обясняват спада с това, че младите хора напускат Свиленград в търсене на по-добър живот. Все повече били и тези, които предпочитали да останат само с едно дете. Иначе, условията в отделението са прекрасни. За родилките пък се грижат четирима лекари и осем акушерки. Най-младата сред акушерките е 23-годишната Анастасия Станкова, която работи в отделението от края на октомври м. г.

Най-едрото бебе, проплакало тук през 2019 г., е на Янка Иванова, която е родила момиче с тегло 4,700 кг и ръст 54 см. Има и две двойки близнаци. Черната статистика сочи, че едно бебе е било мъртвородено, а още едно се е родило и малко след това е починало. 133 бъдещи майки пък са решили да прекратят бремеността си чрез лекарска намеса.

На Снимките:

1. Най-младата акушерка в отделението Анастасия Станкова с много старание обгрижва първото бебе на 2019 г. Семат и майката Белкъс

2. Семат и Белкъс в едни от малкото моменти заедно, тъй като майката е родила чрез секцио и ѝ трябва време да се възстанови

3. Малката Мариана е четвъртото дете на 21-годишната Донка 

Диляна ЦВЕТКОВА