Общество
Инструменти
Шрифт

Всеки желаещ може да смени личния си лекар до 31 декември, припомниха от Здравната каса. Промяната може да стане по електронен път или чрез попълване на формуляр, който може да се разпечата от Интернет страницата на НЗОК в секцията „Вие питате“.

За промяната не е необходимо да бъде уведомен предишният личен лекар, тъй като тя става по служебен път. Джипито на децата, които не са навършили 18 години, се избира от родителите им.

Смяната на личен лекар става два пъти годишно – през юни и декември. При промяна на постоянния адрес на здравноосигурения или прекратяване на договора за работа с НЗОК на общопрактикуващия лекар, тя може да стане по всяко време.

Когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на джипи на мястото, извън постоянното си местоживеене. Това става с попълване на регистрационна форма за временен избор.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на медика за инцидентно оказана помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

СМ