29
Чет, Фев
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

БСП в Свиленград няма да подкрепи предложението на кметската управа за увеличаване на такса смет през следващата година, което ще бъде обсъдено на заседание на ОбС на 20 декември. Това заявиха на нарочна пресконференция групата общински съветници на социалистите с председател Стамо Димитров.

Ще внесем предложението си да не се вдига Такса „Смет“ с мотива, че в момента няма необходимост за такова увеличаване по разчетите, които сме направили, подчерта лидерът на социалистите в Свиленград и общински съветник Георги Илиев. Той обясни, че първоначално предложението на кметската управа било да се вдигне таксата с 15 %, като един от мотивите бил увеличение на цената за депото в Харманли от 57 на 95 лева за тон отпадъци. „След като миналата седмица проведохме постоянните комисии към ОбС, стана ясно, че в депото в Харманли има изградена нова инсталация, която да разделя извозвания там отпадъка. Т. е. община Свиленград ще депонира 6 000 тона смет, но ще бъдат зачетени 4 000 тона. В комисиите направихме тези разчети и там стана ясно, че благодарение на тази инсталация в Харманли има възможност таксата да бъде увеличена не с 15 %, а с 10 %. Но от миналата седмица, след като вече бяхме провели комисиите, имаме нов момент. Министър Нено Димов предложи и правителството прие таксата за депониране по чл. 64 да не бъде увеличавана на 95 лева, а на 69 лева. От БСП ще настояваме такса смет за 2020 г. да не бъде вдигана с мотива, че с новия момент сумата за тон смет в Харманли ще скочи само с 12 лева, което за 6 000 тона е реално 72 000 лева“, подчерта Стамо Димитров. Освен това ОбА в момента изгражда компостираща инсталация, която се очаква да заработи в средата на 2020 г., допълни Георги Илиев. „Ако инсталацията работи поне 6 месеца през следващата година, ще има своя ефект върху количеството на боклука, който ще се депонира в Харманли. Община Свиленград работи добре и при разделното сметосъбиране. Може да се увеличи обхватът му, което също да повлияе на тонажа, особено по селата, където в кошовете се смесват всевъзможни боклуци. Като се има предвид това, мисля, че тези 72 000 лева могат да се компенсират и да не се товари допълнително данъкоплатецът. А и нали целта на ОбА да се занимава със собствени сили със сметосъбирането в общината бе да не се натоварват гражданите допълнително с Такса „Смет“, каза още Илиев.

По време на пресконференцията бяха засегнати и увеличенията при Данък „Сгради“ и МПС. Стамо Димитров посочи, че с вдигане на ставките ОбА ще може да получи общата изравнителна субсидия от държавния бюджет, която е в размер на 1 300 000 лева. Но подчерта, че скокът на Данък „Сгради“ в рамките на година ще стане 80 %. Той припомни, че през декември 2019 г. общинските съветници единодушно са увеличили тази ставка с 50 % с ясната обосновка, че това не се било случвало през последните 10 години. „Сега, 1 година по-късно, отново имаме предложение за увеличение на Данък „Сгради“ от 1,5 на 1,8 промила, което общо сумарно в рамките на 12 месеца прави 80 %. В това предложение за промяна на наредбата обаче не се предвижда ръст на данък сгради за юридическите лица. На комисиите предложих да увеличим данъка за юридическите лица и да намалим този за физическите. Но във формулата за общата изравнителна субсидия изненадващо за мен е записано, че участват единствено приходите от данъка на физическите лица“, сподели Димитров. Така е направена тази формула, че трябва да натоварим населението на Свиленград, а не, например, казината или фирмите, допълни Георги Илиев. „Ние напомнихме на Общината, че данъчните оценки на сградите не са осъвремененявани от 1997 г. насам. Хората, които от тогава досега са санирали и добре ремонтирали жилищата си, трябва да декларират това обстоятелство и оттам ще дойде по-висока данъчна оценка, на базата на която по-справедливо всеки ще си плаща данъка. Имаме предвид също, че през 2020 г. на национално ниво ще има нова формула как да се определя данъчната оценка, защото в момента критериите са стари. Когато това стане, данъчните оценки ще скочат. И ние сега като вдигнем промила от 1,5 на 1,8 и догодина на национално ниво увеличат данъчните оценки, ставките автоматично ще скочат още повече“, обясни Георги Илиев.

Той и Стамо Димитров споделиха, че ще подкрепят увеличението на данъка на МПС. „През януари т. г. направихме промяна в наредбата, като вкарахме екологичният компонент и се оказа, че за старите автомобили данъкът скочи, а за по-новите – намаля. Сега, година по-късно, стана ясно, че коефициентите са объркани и има дефицит от 90 000 лева, т. е., ако го оставим така, предстои следващата година да съберем минус 90 000 лева от данък МПС. За да се компенсира този минус, администрацията предлага данъкът да се вдигне средно с около 20 %. Това, което на мен ми прави впечатление, е, че този път подхождаме някак си по-справедливо, защото предлаганите увеличения на коефициентите относно трите компонента, определящи този данък, по-скоро ще са свързани с по-малко увеличение на ставката за старите автомобили и по-голямо за новите“, обясни Стамо Димитров.

Трябва да посочим, че при определяне на изравнителната субсидия има един малък капан, заяви Георги Илиев. „Първо, съсредоточили сме се върху тази изравнителна субсидия от 1 300 000 лева и искаме да я вземем. От друга страна обаче натоварваме неравномерно населението на Свиленград, което е абсолютно несправедливо. Тук искам да подчертая, че общинските съветници на ГЕРБ също много внимателно слушаха, анализираха и заедно участвахме в дебатите, като целта ни бе да стигнем до компромисен вариант, който да не ощетява населението в голяма степен. Според мен, въпреки че Общината може да загуби тези 1 300 000 лева, смятам, че е по-справедливо да не се натоварват гражданите с вдигане на таксите и данъците. Още повече, че нямаме информация дали губим всичките 1 300 000 лева, или само част от тях“, заяви Георги Илиев в края на пресконференцията.

Диляна ЦВЕТКОВА