27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

2 златни, 8 сребърни и 8 бронзови медала спечелиха ученици от ОУ „Иван Вазов“ на първия кръг на международното състезание „Математика без граници“. В надпреварата участваха 24 000 деца от 18 страни в цял свят. От свиленградското школо се включиха 56.

Злато спечелиха третокласниците Димитър Янакиев и Едита Жусуфи. Със сребърни медали се окичиха Петко Стамов (1 кл.), второкласниците Дениз Илиев и Иван Янакиев, третокласниците Едмонд Жусуфи и Георги Димитров, както и Чудомира Николова, Красимира Кръстева, Велик Димитров от 4 клас. На трето място в математическата надпревара се класираха Милада Малинина (2 кл.), Ивана Колева (3 кл.), четвъртокласниците Никол Узунова, Виктор Георгиев, Станислава Бакалова, както и Максим Петков, Таня Демирева и Галина Керезова от петите класове.

Международното състезание се провежда в два дистанционни кръга, полуфинал в края на април/ началото на май и финал в края на юни/ началото на юли. В първите два етапа могат да се включат всички желаещи, а нататък продължават само медалистите от тях. Броят на задачите е 20. Те са в областта на аритметика, логика, геометрия и комбинаторика.

Диляна ЦВЕТКОВА