15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първо място в международния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“ спечели 9-класникът от ЦСОП „Стефан Василев“ (Свиленград) Дилян Делчев. Творбата му победи в трета възрастова група (от 14 до 18 г.) в категорията за деца и ученици от училища за деца със специални образователни потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Конкурсът „С очите си видях бедата“ е традиционна превантивна инициатива на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР и се осъществява в партньорство с Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Провежда се от 2002 г. насам и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия(EUR-OPA) към Съвета на Европа. Във всяка от категориите отличия бяха присъдени в три възрастови групи. До заключителния национален етап достигнаха творбите на над 460 деца. С предметни награди и грамоти бяха наградени 30 млади творци от цялата страна, сред които е и Дилян Делчев. Победителите в тазгодишното издание на конкурса са излъчени от жури, в чийто състав участват представители на Национална художествена академия, Националния дворец на децата към МОН, Националното училище за изящни изкуства „Ил. Петров“ в София и на ГД ПБЗН-МВР.

Наградата на Дилян връчи зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев по време на официална церемония на 5 декември в Националния дворец за децата в София. Гости на тържеството бяха зам.- министърът на вътрешните работи Милко Бернер, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар Асен Игнатов, служители на ГДПБЗН, представители на БЧК и Фондация „Четири лапи“, педагози, директори на училища, участници и родители.

Не спирайте да мечтаете и продължавайте да творите, защото докато творите вие се трудите, а мечтите ви могат да се сбъднат само с упорит труд, с тези думи зам.-министър Милко Бернер поздрави наградените млади художници. Той благодари и на техните родители и педагози, които ги учат да различават доброто от злото, изграждат у тях уважение към професията на пожарникарите и спасителите.

17-годишният Дилян Делчев е родом от Димитровград. От първи клас учи в ЦСОП „Стефан Василев“. В момента е в професионална паралелка „Работник в заведение за хранене и развлечение“. От 2 -3 години насам се занимава с рисуване. Негов арт терапевт е Нина Димитрова.

На 6 декември Дилян бе лично поканен в свиленградската противопожарна служба от началника ѝ Ивелин Тонев, за да бъде награден с грамота и плакет за доброто си представяне в конкурса „С очите си видях бедата“.

Диляна ЦВЕТКОВА