Общество
Инструменти
Шрифт

Инициативата е на международната организация „Раунд тейбъл“

Коледни подаръци от свои връстници от Германия получиха потребителите на Дневен център за деца с увреждания „Надежда“ и Център за настаняване от семеен тип в Свиленград. Инициативата е на международната организация „Round table“ (кръгла маса), която има представителство и в България. Неин член е и Трифон Василев, който е родом от Свиленград. Той заедно с общинския съветник от ГЕРБ Георги Еленков организирали нещата децата от двата Центъра да бъдат включени в Коледната инициатива.

На раздаването на подаръците присъстваха и други общински съветници от ГЕРБ, двама представители на немския клон на "Раунд тейбъл" и ръководителят на Дейност "Социални улуги" към ОбА Мариана Димитрова. Малчуганите от своя страна ги поздравиха с песен и им подариха ръчно направени картички и Коледни сувенири.

Впрочем, десетки хиляди немски деца са се включили в благотворителната кауза. Конвоят с 12 000 подаръка пристигна в България тези дни. Пакетите са на минимална стойност 25 евро всеки. В кутиите, стъкмени и опаковани с много внимание, хлапетата са сложили най-различни изненади - играчки, лакомства, дрехи, флумастери, книжки и др. Отгоре са обозначили само дали пакетът е за момче, или за момиче и каква е подходящата възраст. До отварянето му подаръкът, който се крие вътре, остава изненада.

Проектът за коледния конвой започва в Германия през 2001 година. Идеята била да се зарадват деца, които нямат толкова, колкото имат немските. През годините инициативата на „Раунд тейбъл“ се разраства. Първата година са били опаковани 1000 подаръка, а тази те вече са 170 000. Пакетите са били разпратени из цяла Европа, в това число и България.

Впрочем, международната организация „Раунд тейбъл“ е създадена през 1927 г. Нейното име произлиза от реч на принца на Уелс по време на британското търговско изложение. Фондацията е намерила съмишленици в повече от 70 държави в цял свят, наброява над 40 000 члена, обединени в 2 700 мъжки клуба. Дейността им може да бъде тълкувана като съвременно рицарство – подпомагане на различни обществени, образователни и културни инициативи. В деня на хората с увреждания – 3 декември, тези съвременни рицари дариха радост и усмивки и на децата в неравностойно положение в Свиленград.

Диляна ЦВЕТКОВА