30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дениз Илиев завоюва бронзов медал при жестока азиатска конкуренция в Хо Ши Мин

На 23 ноември в столицата на Виетнам Хо Ши Мин се проведе математическото състезание Singa. Деца от 22 страни показваха математическите си умения в 3 кръга - един индивидуален и два отборни.В отборите за отборните кръгове участват по три деца от различни страни.

В решаването те трябва да обменят идеи и да предадат общи решения в първия отборен кръг, а  във втория решават задачите  щафетно, сподели за медията ни ръководителят на българския отбор Йовка Янчева – учител по математика в 4-то основно училище в Стара Загора.

Припомняме, че участието на българските ученици е със  специалната покана на Prof. Dr. Tran Minh TRIET Vice President, Vietaam National University . Трима старозагорски ученици -   Сиана Събчева, Николай Александров и Ели Стоянова и второкласникът Дениз  Илиев  от Свиленград, златен медалист от финала на Математика без граници в Несебър 2019 и възпитаник на Регионалния център по математика в с. Оряховица, бяха българите на световния форум. Единственото отличие от българските участници заслужи Дениз Илиев – бронз при второкласниците. В понеделник, 25.11.2019 г., той ще получи своята награда на закриването на форума.

Това е второто участие на българчета в състезанието. Миналата година три деца от Стара Загора бяха на лъвското състезание – Баян, Влади и Мая. Тримата донесоха за родината 4 бронзови медала.

През 2020 г. в календара на българските математици са най-престижното състезание в Азия – AIMO (Азия оупън) – откритото първенство на Азия по математика, което ще се проведе в столицата на Южна Корея, както и и World Mathematics Invitational (WMI). Квалификациите за тези две състезания ще се проведат в Благоевград, София, Пловдив, Стара Загора (Фондация Миню Балкански), Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и други градове, съобщи представителят на българското участие за проявите Любомир Любенов.