Общество
Инструменти
Шрифт

 Процедура по откриване на производства за издаване на актове за установяване на публично държавно вземане стартира Държавен фонд „Земеделие“ срещу 253 къщи за гости в страната , които ще трябва да връщат взетите по проекти пари. 2 от къщите в списъка са в с. Мезек и 1 – в Свиленград.

Ще се иска пълно възстановяване на получените средства, които са на стойност над 1 000 000 лева. Сред тях най-популярната е на поп фолк звездата Милко Калайджиев в Мезек, за която е определена санкция в размер на 304 194,47 лева. Другите две къщи са на „Иван Иванов – Диди“ в с. Мезек – 371 909, 94 лв., и ЕТ „Ривър хаус- Софка Стоянова“ в Свиленград – 391 160 лв.

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, по-конкретно – установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.