17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Процедура по откриване на производства за издаване на актове за установяване на публично държавно вземане стартира Държавен фонд „Земеделие“ срещу 253 къщи за гости в страната , които ще трябва да връщат взетите по проекти пари. 2 от къщите в списъка са в с. Мезек и 1 – в Свиленград.

Ще се иска пълно възстановяване на получените средства, които са на стойност над 1 000 000 лева. Сред тях най-популярната е на поп фолк звездата Милко Калайджиев в Мезек, за която е определена санкция в размер на 304 194,47 лева. Другите две къщи са на „Иван Иванов – Диди“ в с. Мезек – 371 909, 94 лв., и ЕТ „Ривър хаус- Софка Стоянова“ в Свиленград – 391 160 лв.

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, по-конкретно – установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.