03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Монументът бе издигнат на едноименния граничен пункт с Гърция

Паметник на Капитан Петко войвода откри вицепрезидентът на България Илияна Йотова на 16 ноември по случай 175 – годишнината от рождението му. Монументът бе издигнат на едноименния граничен пункт с Гърция.

Освен Йотова на церемонията присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България (СДТБ) Красимир Премянов, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, потомци на тракийски преселници и др. Старозагорският митрополит Киприян освети новата придобивка. Приветствия поднесоха Илияна Йотова, Красимир Премянов и арх. Анастас Карчев.

Паметникът, който бе монтиран преди време на ГКПП Капитан Петко войвода, има своята предистория. Фигурата, дело на скулптора Стою Тодоров, досега е украсявала Борисовата градина в София. В столицата монументът бе издигнат през 1995 г. със спонсорството на редица фирми от Тополовград, Хасково, София, на стотици потомци на тракийски бежанци, сред които и самият автор.

Сега по инициатива на СТДБ и община Свиленград паметникът вече се издига на метри от държавната ни граница. Оттам славният ни герой гледа към родното си място Доганхисар. Идеята е погледът на защитника на Тракия да бъде първото нещо, което ще посреща всички, които влизат в страната ни от Гърция.

Впрочем, граничният пункт с южната ни съседка носи името на Капитан Петко войвода от 2004 г., когато се навършиха 160 г. от рождението му. Пред паметника бяха поставени много венци и цветя.

СМ