25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новите кметове и общински съветници официално встъпиха в длъжност

Адв. Таня Коларова от ГЕРБ е новият председател на ОбС-Свиленград. Кандидатурата ѝ бе издигната от лидерът на партията тук д-р Мариян Кръстев по време на тържествената сесия на ОбС на 11 ноември. Той се мотивира с думите, че като адвокат Коларова умеела да се справя в различни ситуации. Предложението за председател на ОбС бе единствено. След таен вот адв. Коларова бе избрана с 16 от гласовете на общо 20 общински съветници в новосформирания местен парламент. Четири от бюлетините бяха празни, като най-вероятно те бяха пуснати от четиримата общински съветници от „БСП за България“.

Осъзнавам гласуваната ми отговорност и благодаря за доверието, заяви адв. Коларова. Тя сподели още, че ще работи всеотдайно и в интерес на гражданите на Свиленград. След това обяви, че второто заседание на ОбС ще се проведе на 13 ноември от 13:00 ч. На него ще бъдат определени съставите на постоянните комисия към ОбС и техните председатели.

Както „Старият мост“ писа, местният парламент е тотално доминиран от ГЕРБ. В него влизат 16 съветници от Бойко – Борисовата партия и четирима от „БСП за България“. Интересното за мандат 2019 – 2023 е, че вместо 21 старейшините са 20. Това е така, защото листата на ГЕРБ се оказа къса. Всички представители в нея влязоха в местния парламент, а другите четирима бяха избрани за кметове в селата Левка, Момково, Капитан Андреево и Студена. Може редицата на ОбС още да се скъси, ако някой от общинските съветници влезе в изпълнителната власт.

Преди да си изберат представител новите общински съветници под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова дадоха клетва в работата си да се ръководят от интересите на гражданите от общината и да работят за тяхното благоденствие. Клетва положиха и новият управник на Свиленград арх. Анастас Карчев и кметовете на селата Левка, Студена, Капитан Андреево и Момково.

Хората повярваха в думите ми и сега е мой ред да превърна тези думи в реалност, заяви в словото си новоизбрания кмет арх. Анастас Карчев. „Днес, освен всичко друго, е и празник на семейството. Вярвам, че в Свиленград всички сме едно голямо семейство. От днес да браня семейната чест, да развивам нашето семейство и да се грижа за поколенията напред ще е моя отговорност. Затова мисля, че е време да спрем да говорим и да започнем да действаме. Защото съм наясно, че по-лесното мина и сега е време за работа, работа, работа за Свиленград. На добър час на всички и нека докажем, че голямата победа ще доведе до невиждани резултати“, заяви арх. Карчев.

Той получи от зам.-кмета на Свиленград Мария Костадинова колаж, на който на преден план са неговия и този на Георги Манолов ликове, а на заден – емблематичният стар мост над р. Марица. По думите на Костадинова колажът символизирал преходът и приемствеността между двамата кметове. На гърба на снимката бе поместен цитат от Кольо Фичето: „Добра работа сте свършили, ашколсун! Аз „сполай“ сега няма да ви река, ще ви го рекат децата ви един ден, че тя, тая работа за тях е – да знаят корените си, че корен нямаш ли, плод не връзваш… И аз така, каквото можах направих. Мостове градих, дето да събират човек с човека… и манастири, дето да го събират с бога… и чешми, дето утоляват жаждата на тялото… и храмове, че да утолява жаждата си и душата… и кули за часовници, че хората все искат да уловят времето, та да си подредят нещата на според него. Ама времето кой може го хвана, него го няма… Времето е в туй да слушаш какво ти казва дървото и да накараш дървото да те слуша… и камъка… и пръста… и водата, да станеш едно с градежа и да го градиш тъй, че да остане. Викат, самоук съм бил – че то кой не е самоук на тоя свят? То цялото училище е пред очите ти – ако имаш очи да го видиш, научаваш го, ако ли не – не. На тия, дето не знаят, съм показвал, от тия, които знаят и могат, акъл съм взимал. Който иска да научи нещо, научава го. Не иска ли, и сто даскала да му туриш, все тая. Щото на човек можеш на сила да му вземеш, ама да му дадеш на сила можеш ли…? Можете да сте господари на всичко или роби на всички… Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове да ви събират… Правете, струвайте, оставете по нещо. Първом за това мислете“.

Такъв колаж бе подарен и на стария кмет инж. Георги Манолов, който излезе на сцената под бурните аплодисменти на всички присъстващи. Човекът, управлявал Свиленград 16 години, остана безмълвен, но трудно скри емоциите си.

Благословия за добра и успешна работа към всички отправиха архиерейският наместник на Свиленград отец Константин, отец Георги от църквата в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“.

Диляна ЦВЕТКОВА