Общество
Инструменти
Шрифт

 Бойко- Борисовата партия спечели 17 места в 21-местния Общинския съвет

„БСП за България“ вкарва 4-ма съветника, всички други партии – аут

Тотално превъзходство постигна ГЕРБ на местните избори в Свиленград. След като от раз спечели битката за кметски пост с 62%, в надпреварата за общински съветници направо разби съперниците си.

По неофициални данни Бойко-Борисовата партия тук завоюва 17 от 21 места в Общинския съвет, резултат, който едва ли някой е очаквал. 5 220 души са гласували за кандидатите на ГЕРБ. За БСП бюлетини пуснаха 1 317 избиратели. Така столетницата успява да вкара едва 4-ма общински съветника. Всички други партии и коалици останаха извън играта.

Изключителното постижение на ГЕРБ може да доведе до куриозна ситуация – местният парламент да наброява 20, вместо полагащите са по закон 21 души, тъй като кандидат съветническата листа е напълно изчерпана. Трима от включените в листата на ГЕРБ са избрани за кметове в селата Момково, Студена и Левка, а четвъртият -в Капитан Андреево, отива на балотаж, който е много вероятно да спечели. Така в списъка остават точно 16 души, като всичките до един влизат в местния парламент.

От началото на демократичните промени в България досега това е най-категоричният резултат, който една партия е постигала в Свиленград. Резултат, който може да се определи като сензационен. Повечето наблюдатели очакваха „шарен“ общински съвет поради многото участници в изборите. Избирателите обаче дадоха пълното си доверие на ГЕРБ.