25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Подписка до ОбС и кмета изпратиха над 400 жители

Подписка с искане за разрешаване на неотложни проблеми на кв. „Капитан Петко войвода“ внесоха в ОбС-Свиленград и до кмета Георги Манолов жители на квартала. Над 400 души са подкрепили с парафите си документа.

„Всички ние долуподписани, жители, работещи и гости на кв. „Капитан Петко войвода“ се обръщаме към Вас с молба някои от основните и нетърпящи отлагане проблеми на квартала да бъдат разрешени. От дълги години имаме усещането, че на нашия квартал не се обръща сериозно внимание от градската управа. Проблемите са много и все по-сериозни, но се спряхме на най-наложителните, които ще Ви представим в няколко точки“, се казва в подписката.

Един от основните проблеми е липсата на тротоари, което възпрепятства пешеходците и ги принуждава да се движат по шосето, подчертават жителите на квартала. „Това са основно майки с детски колички, малки деца и възрастни хора, с които доста често се случват инциденти поради движението им по пътното платно. Последният инцидент се случи скоро - автомобил блъсна дете на улица „Хан Аспарух“. Смятаме, че едно от най-важните неща са здравето и безопасността на хората от квартала, така че направата на тротоарите не търпи повече отлагане“, пише в документа. Жителите на квартала са готови сами да направят своите тротоари при наличие на материал – плочки и бордюри от Общината.

Другият проблем, който е описан в подписката, са лошите условия на пътуване с градския автобус. „Смятаме, че в XXI век жителите на една община, част от Европейски съюз, заслужават доста по-добри условия в градския транспорт. Ние бихме искали в автобусите да е топло през зимата и хладно през лятото, а не както е сега – нетърпимо горещо през лятото и много студено през зимата. Също така чистотата и хигиената на автобусите не е на нужното ниво, както и техническото и интериорното състояние, поне видимо, не отговарят на европейските норми“, се уточнява в подписката. 

В нея се посочва още, че намиращият се пред жп гарата парк е в окаяно състояние. Приличал на запустяла джунгла, в която живеят най-различни видове насекоми, влечуги и бездомни кучета. „Паркът е всичко друго, но не и място за отдих и почивка или детски игри. Нещата, от които се нуждае това място, са качествено озеленяване, алеи с цветя, адекватни и отговарящи на държавните стандарти детски люлки и постоянна поддръжка. Градският парк е на разстояние поне 8 километра от квартала и не всеки има възможност да се възползва от добрите условия, които предлага той. Ние смятаме, че също заслужаваме едно добро и поддържано място за отдих и спорт, място, на което нашите деца да си играят без опасност от ухапване от змия, кърлеж, или да се изгубят в тревата“, мотивират искането си подписалите се.

Те настояват и за асфалтиране на паркинга пред жп гарата, който също бил в изключително лошо състояние. „Множеството товарни автомобили и камиони, минаващи оттам, постоянно опрашват всички живущи наоколо. ЖП гарата е входа на града за много от гостите ни. Излизайки от входа й, те се натъкват на една изключително западнала и неприветлива обстановка с разбития и прашен паркинг и обраслия в треви и храсти квартален парк за отдих“, се казва в подписката.

В нея се иска създаване на спортна площадка за т. нар. „стрийт фитнес“, по-често да се проверява състоянието на уличното осветление и да се подменят изгорелите крушки, органите на реда да вземат мерки срещу силния шум в късните часове, изграждане на велоалея от стария мост над р. Марица до кв. Гарата.

Освен това жителите на квартала се оплакват и от липсата на достатъчно кошове за отпадъци. „В Свиленград всяка къща си има собствен кош за битови отпадъци, което е много удобно и практично. Ние нямаме на всяка къща кош за отпадъци. В квартала са разположени метални контейнери, като един се полага на около 20 домакинства. Смятаме, че също заслужаваме на всяко домакинство контейнер за битови отпадъци“, споделят живеещи на Гарата.

Накрая, но не на последно място, те искат назначаване на кметски наместник в квартала, който да бъде посредник между тях и общинската управа. „Отдавна няма такава длъжност, а нуждата от нея става все по-голяма. Смятаме, че една заплата за такава длъжност няма да е голяма тежест за бюджета на общината“, пишат гаралийци.

„Апелираме за разбиране от Ваша страна и силно се надяваме, че исканията ни ще бъдат удовлетворени в най-скоро време. За да се почувстваме и ние част от Свиленград и част от голямото европейско семейство. Нека използваме символиката на датата на Съединението - 6-и септември, за да бъдем и ние, жителите на кв. „Капитан Петко Войвода“, присъединени и неразделна част от Свиленград“, завършва подписката.

Диляна ЦВЕТКОВА