18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

14 наказателни производства е образувала свиленградската прокуратура за съжителство с ненавършили 16 г. момичета тази година

Общо 22 непълнолетни са приети в Акушеро-гинекологичното отделение на свиленградската болница от началото на годината досега. 18 са невръстните родилки. Други 4 са лежали в стационара за лечение.

Една от тях е малолетна. Именно тя е скочила от втория етаж на болницата, за което „Старият мост“ писа. Момичето, което е от Любимец, се хвърли от прозореца около 10 ч. на 14 септември след спонтанен аборт. Малолетната е била откарана в неврохирургията в Хасково с фрактура на лумбален прешлен, след което е прехвърлена в Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство.

14 наказателни производства по чл. 191, ал. 1 от НК – за съжителство на пълнолетни с ненавършили 16 години момичета, са образувани в Районна прокуратура – Свиленград, в периода 1 януари – 15 септември 2019 г., съобщиха от държавното обвинение. 12 от тях са внесени в съда, а две са за решаване от прокурор. За същия период на миналата година има 11 наказателни производства, 7 от които са в съда, а останалите 4 са прекратени.

Лишаване от свобода до 2 години, пробация или обществено порицание е санкцията, предвидена в Наказателния кодекс за съжителство на пълнолетен с малолетна или непълнолетна. Случаите, при които се налага максимална присъда, обаче са редки. Повечето неосъждани дотогава получават административно наказание – глоба, която обикновено е в размер на 1 000 лева. Мотивите за това са, че става въпрос за млади семейства, които трябва да се грижат за децата си, казаха от Районния съд.

СМ