29
Чет, Фев
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Лично министър Десислава Танева се ангажира с изкупуването на гроздето тук

Подкрепа от държавата срещнаха собствениците на лозя в селата от Сакарския район. В началото на кампанията производителите бяха втресени от липсата на купувачи и ниските цени. Те заплашиха да затапят българо-гръцката граница при ГКПП Капитан Петко войвода, ако не се вземат мерки срещу конкурентния внос на грозде, влизащ в страната на дъмпингови цени.

Лично поисках съдействие от министъра на земеделието Десислава Танева, сподели пред „Старият мост“ общинският съветник и производител на грозде в с. Мустрак Живко Желев.

На 18 септември действително дойдоха проверяващи от Териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За един ден обиколихме селата в региона, като проверките ни бяха свързани с това колко количество грозде има, какво е качеството му и дали всички продавачи притежават необходимите документи, заяви Митко Димитров.

Веднага след проверките от няколко винпрома се обадиха и обещаха да изкупят гроздето по селата от община Свиленград, сподели Живко Желев. По думите му първоначално щели да вземат по-качественото грозде в касетки, като цената щяла да е 0,40 ст. за димят, и по 0,50 ст. за мерло и памид. След като свършила добрата стока, щели да пратят и кораби, които да изнесат по-некачественото грозде на цена 0, 35 ст.

Преди от Министерството на земеделието да решат проблема на лозарите, нещата не бяха никак розови. Търговци в селата Мустрак, Левка, Студена, Райкова могила, Щит, Младиново, Сладун даваха по 25 ст./кг за белите грозда, а червени не се търсеха. На пункта за изкупуване в Свиленград пък гроздето върви по 0,40 ст. за димят, 0,45 ст. за мерло и 0, 50 ст. за хамбургски, което също, според продавачите, било ниска цена. Въпреки това лозарите бяха принудени да продават, защото нямали избор, макар че едва покривали разходите си, като пръскане, прекопаване, рязане, бране. Само надникът на берач за ден е 30 лева, оплакаха се производители. За да не са на загуба трябвало да продадат продукцията си поне за 60 ст./кг.

Проблемът се повтаря от миналата година, когато в края на октомври стотици декари грозде останаха необрани в община Свиленград заради липсата на купувачи. Освен това големите винпроми имат собствени лозови масиви и в краен случай купуват грозде от дребните производители.

Трудностите от няколко години насам накараха редица стопани в общините Свиленград и Любимец да се откажат от лозята си. „На път е да загубим още една емблема на страната ни – българското грозде. До няколко години, ако държавата не се намеси и не помогне на сектора на гроздопрoизводството, ще говорим за българско вино от румънско, македонско, гръцко и молдовско грозде“, споделиха лозари.

Въпреки това у тях остава надеждата, че догодина нещата ще са по-добри. Те бленуват по отминалото време, когато за 15-ина дни успявали да пласират продукцията си, и то на цена, която ги удовлетворявала.

Диляна ЦВЕТКОВА