17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Фолклорен фестивал и празник на гроздето се проведоха на Кръстовден в с. Димитровче. Празникът по инициатива на местното читалище „Искра 1932“ се организира за пръв път, като идеята е той да стане традиционен.

Над 10 самодейни състава от свиленградската община излязоха на откритата сцена в центъра на селото. Преди това водосвет отслужи отец Димитър, който благослови начинанието. Представен бе и древен обичай по приготвяне на виното. Красива девойка в бяла носия влезе в бъчва и започна с крака да мачка гроздето, измити преди това от възрастен лозар.

Като официални гости на събитието бяха представени кандидатите за кмет на Свиленградската община Анастас Карчев/ ГЕРБ/ и Стамо Димитров/ БСП/.

След песните и хората на присъстващите бе дадена вечеря, по време на която за доброто настроение се грижеше певецът Иван Аргиров.

Село Димитровче е известно с хубавото си грозде. Тук се отглеждат над 2000 декара лозя. В селото от няколко години работи цех за производство на вино. Още една винарна е на път да отвори врати, а друга е в проект.

В момента гроздоберът в селото е в разгара си. Изкупната цена на червените сортове е 60 ст., а на белите 40-50 ст.