04
Пон, Мар
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кална вода потече от чешмите в свиленградския квартал Гарата. Това се случва за втори път в рамките на месец, което е безобразие, оплакаха се пред „Старият мост“ жители на квартала.

За доказателство те донесоха в редакцията и бутилка, пълна с живителната течност, която е с наситен кафяв цвят и не може да бъде използвана за пиене, миене, пране. Освен че водата не става за хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лв. за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението им е повече от основателно.

Гаралийци припомниха, че преди 15-ина години в квартала плъзнала жълтеница и проблемът бил много трудно овладян. Те се опасяват от нова зараза вследствие на замърсена вода от чешмите.

Проблемът с мръсната вода не е само в кв. Гарата, а като цяло в Свиленград. Хората искат ВиК Хасково да предприеме кардинални мерки за разрешаването му. Те настояват водата им да отговаря на стандартите за цвят, мирис, вкус и мътност и услугата да бъде адекватна на високата цена.

Впрочем, на страницата на водното дружество в Интернет не е посочена информация за авария на Гарата тези дни. Незабавно след сигнала в редакцията ни за калната вода в квартала „Старият мост“ се обърна за обяснение към управителя на местния клон на ВиК инж. Стойчо Енезлиев. Той сподели, че проблемът не идва от тях. На 3 септември от „Райкомерс“ сменяли хидрант до училището в квартала. Вероятно, когато са пуснали отново водата, тя е разтворила наслагванията по тръбите.

Диляна ЦВЕТКОВА