17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Самодейци от община Свиленград се включиха в първото издание на румънско-българския фолклорен фестивал „Цветове и рими 2019“. Музикалната проява се проведе в град Тулча в северната ни съседка от 23 до 25 август. В нея се включиха над 400 българи от 23 читалища от 9 области в България – Пловдив, Варна, Добрич, Русе, Хасково, Силистра, Плевен, Сливен и Велико Търново.

От наша страна във фестивала участваха самодейци от читалищата в кв. Гарата, селата Капитан Андреево, Сива река, Левка и Мезек с ръководители Анастасия Димитрова, Анка Христозова, Вася Карамфилова, Веселина Иванова и Веселина Теохарова. Всички те се представиха отлично и бяха наградени с купи и грамоти. Отличията им бяха лично връчени от кмета на Тулча Константин Ходжа.

Самодейците от кв. Гарата, Капитан Андреево, Сива река и Левка бяха подготвили изненада на публиката, като съвместно изпяха песента „Хубава си, моя горо“. Изпълнението им бе изключително въздействащо и след края му зрителите станаха на крака и избухнаха в аплодисменти.

Впечатленията си от добрата организация, сцената, публиката и новите партньорства, споделиха и от читалището в Мезек, които се представиха с мъжката и женската фолклорни групи.

Фестивалът се организира от община Тулча и Сдружение с нестопанска цел „Общности, опознаване, култура“ – Варна в партньoрствo с Варненската туристическа камара. Директор на фестивала е Щефан Коман, ръководител на професионален ансамбъл „Баладеле Делтей“ в гр. Тулча. Целите на „Цветове и ритми“ са да се развива културния обмен между Румъния и България, да се поощряват творческите способности на личността, да се представят фолклорните и културни традиции на двете държави, както и да се популяризира българския и румънския фолклор.

Диляна ЦВЕТКОВА