01
Пет, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дванадесет души, колабирали заради жегата, са свестявали спешните медици в тукашната „Бърза помощ“ от началото на август досега. Пострадалите предимно са над 50-годишни. Точен брой на припадналите не може да се даде, тъй като някои от хората не търсят лекарска помощ.

По десетина души средно на ден посещават „Бърза помощ“ в Свиленград и Любимец, съобщиха оттам. Оплакванията най-често са за високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. „Недопустимо е в най-голямата жега между 13:00 и 16:00 ч. скамейките в центъра на града да са пълни с възрастни хора. Това са все наши пациенти, някои от които имат поставен байпас“, възмущават се от Спешното в Свиленград. Няма рязко увеличаване на инсултите, регистрирани в ОАИЛ, но прави впечатление, че са по-тежки, съобщиха от МБАЛ-Свиленград.

Най-вероятно заради жегите през последната седмица в Свиленград и Любимец избухна вирусна инфекция. Оплакванията са за болки в корема, висока температура, повръщане и диария.

Живакът тези дни не падна под 35°. Най-горещо през изминалата седмицата бе на 10 август. Тогава бяха измерени 35,6 градуса по Целзий на сянка. Въпреки жежкото време, рекорд не е отчетен. Температурите ще се задържат високи до края на месеца, съобщиха от метеорологичната обсерватория в Хасково.

Лекарите препоръчват в жегите да не се пие алкохол и да се приема по-лека храна, както и много течности. Трябва да се носят светли, памучни дрехи. Възрастните хора да не излизат навън в най-горещите часове от деня. „С потта губим витамини, соли, които трябва да набавим, за да се предпазим от топлинен удар заради дехидратацията. Алкохолните напитки може да пиете само вечер. Не е желателно през деня да залъгвате жаждата с бира.

Неподходящи са и напитките, съдържащи кофеин“, казват специалистите. За консумация в жегата най-добри са различните видове минерални води, плодовите и зеленчукови сокове. Пийте айрян с щипка сол, за да не губите течности, съветват лекари. Доматеният сок също е подходящ.

Басейните си остават най-доброто средство за разхлаждане през летните месеци. Заради жегите тези в Свиленград и Любимец се понапълниха с посетители. Входната такса в Свиленград е 5 лева за възрастен и 3 лева за дете, а в Любимец – 5 лева за възрастен и 4 лева за дете.

Диляна ЦВЕТКОВА