18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заразата настъпвала към Южна България

Дезинфекцират пътната мрежа

Три подписки са внесли жителите на селата Стамболийски, Гарваново и Горски извор при областния управител на Хасково Станислав Дечев. Те се обявяват срещу мерките, предприети от Министерството на земеделието, храните и горите. „Ще предам тези подписки на ОДБХ Хасково, защото те са водещият орган в сегашната ситуация.

Нека от Областната дирекция за безопасност на храните отидат при хората на място да разговарят с тях, да проверят конкретно какви са опасенията на стопаните и да разяснят целта на мярката, която ни е разпоредена“, заяви Станислав Дечев на проведеното на 6-и август заседание на областната епизоотична комисия. Той поиска всяка институция, включена в комисията, да докладва за свършеното до тук за недопускане на заразата на наша територия.

От ОПУ Хасково съобщиха, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на АМ“Марица“, по всички крайпътни отбивки, извършва се почистване на републиканска пътна мрежа и после се дезинфекцира.

Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев съобщи, че на наша територия няма констатиран случай на АЧС, но заболяването вече настъпва към Южна България. „Мерките, които са ни спуснати от Централния епизоотичен щаб се изпълняват по наше указание от общинските комисии и от хората по малките населени места“, обясни д-р Илиев. Той, заедно със заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова вече са провели срещи със стопани в част от хасковските села. Предстоят още такива разговори, в които се разяснява ползата от крайната мярка, увери той. „Тези хора, които гледат по едно-две прасета за лични нужди, ги боли, че трябва да ги заколят, но те проявяват разбиране. Но основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми, подчерта д-р Илиев. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен е д-р Илиев.

Директорът на Държавното горско стопанство в Хасково инж. Любомир Илиев съобщи, че има заповед лицата, стопанисващи дивеча, да изградят селективни капани за улавяне на дива свиня. Срокът е кратък, но вече се работи по тях. Определени са екипите за загробване на евентуално умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни. Направена е разяснителната кампания при ловците. Към този момент на територията на ловно стопанство Хасково няма намерени трупове на умрели диви свине и положителни проби за африканска чума. Няма пречка в събота да бъде открит птичият лов в региона. Това увери инж.Илиев, който съобщи, че този лов може да бъде забранен само, ако има установени огнища на чума. Тогава в радиус от 8 км. от т.нар. инфектирана зона се забранява отстрелът на пернати, зоната се претърсва периодично и забраната се вдига два месеца след намирането на последния труп на умряла свиня. Ако има такава ситуация, зоните се обозначават и маркират, но сега това не се налага, категоричен е директорът на Държавното горско стопанство.