23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Огън изпепели 4 двора в с. Маточина

Голям пожар на сантиметри от гората край с. Сладун изгасиха огнеборците. Пламъците избухнали в ранния следобед на 23 юли. Бързо обхванали сухите треви и храсти и застрашително се насочили към леса.

„Пожарът беше много труден за гасене, нахлуеше ли в гората, ставаше страшно. Слава Богу, успяхме да го овладеем миг преди да пламнат дърветата“, разказа началникът на свиленградската противопожарна служба Ивелин Тонев. Той подчерта, че е изключително благодарен на местното население на Сладун и служители от Държавно горско стопанство, които се включили с техника и тупалки в потушаването на огъня.

Причината за избухване на пламъците е небрежно боравене с открит огън. Вследствие на това са изгорели 200 дка сухи треви и храсти. „Почистването на терени за пасища с техника ни създава много неприятности. Точно в най-голямото засушаване на растителността и при оскъдните валежи земеделците тръгват с шредерите да почистват земите от храсти и това е огромна предпоставка за възникването на пожари. Удари ли се на камениста почва, излизат искри, при наличието на малко вятър тревата се пали лесно и пожарът тръгва с пълна сила. Винаги предупреждаваме арендаторите и земеделците за тези опасности, но все ще се намери такъв, който да не се съобрази с предписанията ни“, сподели Ивелин Тонев. Той подчерта, че е безкомпромисен към нарушителите и всеки трябва да си понесе отговорността. От началото на годината досега има 10 санкционирани за допускане на пожари в земеделски земи и пасища. Глобите са от 200 до 2 000 лева. Освен това се подава сигнал и в Държавен фонд „Земеделие“, откъдето спират субсидии на собственика на пасището, който носи отговорност за терена.

На 22 юли пък свиленградските огнеборци са гасили пожар в началото на с. Маточина. Причина за избухване на пламъците и в този случай е небрежност при боравене с открит огън. Изгорели са 10 дка сухи треви и 4 двора на къщи. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите няма изгорели сгради.

Същия ден (22 юли) огнеборците са гасили и пожар на ул. „Черно море“ в Свиленград. Пламъците избухнали заради неизправна газова бутилка. Вследствие на пожара е изгоряла 10 кв. м салма. Сградата граничи с друга постройка и къща и съществуваше реална опасност и те да се запалят, но успяхме навреме да спрем пожара, разкaза Ивелин Тонев. Той призова да бъдем изключително внимателни с изправността на газовите бутилки.

Както „Старият мост“ писа в предишния си брой, заради неизправни вентили две такива предизвикаха пожари – на свиленградската ул. „Иларион Макариополски“ и в ромската махала.

Диляна ЦВЕТКОВА