23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тихомира Колева: Тази награда е изключително ценна за мен, посветих я на майка ми

Нашата съгражданка Тихомира Колева завоюва първо място в Дванадесетото издание на Националната кулинарна купа, което се проведе в Пловдив. Свиленградчанката бе излъчена за победител в категорията „Макетна торта“ с тема „Сватбена торта“. Изработката й е отнела 4 седмици. Богатата декорация е ръчно изработена от захарно тесто.

Тихомира от 17 години живее в София. Първото й образование е по специалността „Мениджмънт, търговия и маркетинг“, след това - „Бизнес икономика“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Но голямата й любов и страст е последното - професионална квалификация по професия „Хлебар – сладкар“, специалност „Производство на сладкарски изделия“. Завършила е Pastry Academy, където бе поканена за лектор, а впоследствие – и записала много други курсове. И продължава да се учи още.

Семейството на Тихомира живее в Свиленград. Наскоро тя загуби своята майка. „Вярвам, че тя ме гледа от небето и е щастлива“, сподели Тихомира. Ето какво още каза тя в интервю за „Старият мост“:

- Тихомира, разкажи малко повече за кулинарното състезание...

- Това е 12-ото издание на Национална кулинарна купа. Провежда се в Пловдив. Организатор е Българска Асоциация на Професионалните Готвачи. В 11 категории тази година са се състезавали 250 участници. Хиляди са посетили събитието в Международен панаир - Пловдив. Категорията „Макетна торта“ е нова и за първи път тази година се излъчва победител в нея. Темата е „Сватбена торта“ като подтема и вдъхновение са лавандула и люляк. Макетът в случая е от стиропор, но спокойно може да се изработи и с истинска (ядлива) торта. Размерите са доста внушителни: в основата е 70 см, а височината е приблизително 80 см. Цветята и абсолютно цялата декорация е направена от ядливи материали – това е задължително условие (с изключение на мини лед лампите вградени в основата, които имитират светулки). Изработката на всичко отне около 4 седмици (само за едно от лалетата са необходими около 2 часа). По време на самото състезание, което продължава 4 часа, се сглобява, облича и декорира тортата, а също така и се изработват някои от елементите на декорацията.

- Това ли е първата кулинарна надпревара, в която участваш?

- За първи път участвам в кулинарно състезание. Беше голямо предизвикателство и затова отделих много време за подготовка. Най-важното е, че повярвах с себе си и това е най-трудната победа. Благодаря на журито за високите оценки, които получих. Тази награда е изключително ценна за мен. С много любов я посветих на майка ми... иска ми се да вярвам, че ме гледа от небето и е щастлива... Всичките ми сладки творения могат да бъдат видени в страничката ми Mi’s Cookies във FASEBOOK.

- Какво те привлече в кулинарията? Доставя ли ти удовлетворение изработването на оригинални сладкиши?

- О, да, голямо. Винаги търся нещо ново и като техника на изработка, и като визия. Затова и продължавам да посещавам различни курсове и обучения. Започнах с бисквитки, декорацията ми действа успокояващо.

- За първи път ли печелиш кулинарен конкурс?

- За първи път се явявам, но вече имам планове за следващия.

- От какво са изработени цветята за украсата, като живи са!

- Цялата декорация е направена от ядливи продукти. Цветята са от специално захарно тесто. Много важна е идеята! Имаше зададена тема и всичко трябваше да е съобразено с нея. Доста време ми отне да избистря идеята в главата си, после скицирах, направих си мостри. Най-много време ми отнеха цветята (на живо те изглеждат като истински). След като имах вече готови елементите от декорацията, сглобих тортата и направих финални корекции. Накрая се получи торта, която беше различна от първоначалния проект, но пък беше съвършена.

- Създаваш неповторими сладки изкушения – празнични торти, бисквити и бонбони. Имаш ли собствен девиз?

- „Искам, Знам, Мога – всичко, което не знам, или не мога, ще го науча, важното е, че искам!“ – или как, когато преследваш мечтите си, те се превръщат в реалност!

Интервюто взе: Стефка Колева

Снимки: Мила Москова - Милър