17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

МВР прекрати обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти. Според плановете на вътрешното министерство в кризисен център за бежанци трябваше да се превърнат бившите казарми в Любимец. За целта бе предвиден терен с площ от 15 392 кв. м. Той се намира на ул. „Одрин“ № 73. Новият лагер щеше да бъде при досега съществуващия Транзитен център за бежанци, като се предвиждаше капацитетът му да е 1 088 души.

Заедно с Любимец трябваше да бъдат изградени бежански лагери и в Малко Търново и Елхово. Общата стойност на обявената на страницата на МВР обществена поръчка бе 9 313 900 лв. без ДДС.

От сайта на ведомството обаче става ясно, че въпросната поръчка има нарушения още при обявяването й, затова се прекратява, пише mediapool.bg. В изискванията към бъдещите изпълнители са заложени дискриминационни условия. Вместо да се иска от фирмите да имат минимален оборот в сферата, в която е поръчката - например за строителство, от МВР са записали изискване за минимален оборот дейности като изграждане на метални огради, бетонни плочи, електрозахранване, осветление и т.н. Това нарушение е сметнато за съществено и е постановено прекратяване на целия търг.

Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документите не става ясно. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи.

СМ