14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Популацията на зайци расте. 234 диви котки се превръщат в напаст

136 диви прасета по-малко в сравнение с миналата година преброиха авджиите от ловно-рибарско дружество (ЛРД) „Свиленград“ при пролетната таксация на дивеча. През 2018 г. свинете са били 436, а сега са 300.

Със 27 по-малко са и регистрираните сърни, като тази година те са 320. Наблюдава се спад и на броя на благородните елени. Преброени са 73 екземпляра, а през 2018 г. са били 92. Представителите на тези видове обаче нямат постоянни местообитания тук, освен това при нас те не се отстрелват, обясни председателят на ЛРД Петър Вангелов.

Резултатите от пролетното преброяване показват, че расте броят на дивите зайци. Любителите на чифтето са засекли 1 557 екземпляра, а през 2018 г. те са били 1 461. Зайците са много податливи на атмосферните условия, при обилни дъждове, например, могат да се удавят, но тази година бе благоприятна за тях, подчерта Вангелов. По време на таксацията са засечени 2 953 яребици и 635 фазана, като и при двата вида се наблюдава увеличаване.

Според свиленградските ловджии недостатъчни са усилията за поддържане на нормална численост при хищниците. Преброени са 326 чакала, 137 лисици и 17 вълка. Напаст и по земята, и по дърветата стават 234-те диви котки, които са защитен вид, но пораженията от тях са даже по-големи, отколкото при чакала. Броят на дивите котки е тревожен, забранено е да се отстрелват, откакто влязохме в ЕС, което е недоразумение, тъй като видът не е застрашен от изчезване, каза Петър Вангелов.

Впрочем, ловната таксация дава възможност да се констатира количеството, съотношението по пол, възраст, физическото състояние на дивеча. Тя е основа за планирането в ловното стопанство. Пролетната таксация се провежда преди размножителния период.

На снимката: Петър Вангелов, председател на ЛРД-Свиленград

Диляна ЦВЕТКОВА