26
Пон, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотици свиленградчани почетоха покойните си близки

Днес православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината – Месопустна. В Българския църковен календар има три важни задушници – Голяма (Месопустна), Черешова и Архангелска.

Стотици свиленградчани се стекоха на градските гробища още от рано сутринта, за да почетат паметта на починалите свои близки. Спазвайки православния ритуал, те бяха приятно изненадани от чистотата на гробищния парк. През седмицата фирмата концесионер се бе погрижила да подреди вечния дом на мъртвите.

И тази година община Любимец продължава с предприетата инициатива да осигури безплатен превоз за желаещите да посетят гробищния парк. Часовете на тръгване от паркинга до магазин „Килера“ ще бъдат на всеки кръгъл час – 8:00 ч., 9:00 ч. и 10:00 ч. Извозването в обратна посока ще е в 8:40, 9:40 и 10:40 ч.

Денят след Голямата Задушница е Месни заговезни, който е осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. Думата „заговезни“ идва от заговявам, започвам да постя.

СМ