30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Трифон Зарезан ще отбележат на 14 февруари в много села от община Свиленград

Цар и царица на виното избраха в свиленградското село Мезек на 2 февруари. Там почетоха Трифон Зарезан по нов стил. Празникът започна със забиране от дома им на миналогодишните носители на титлата – Петър и Донка Щилянови. Те бяха съпроводени с музика и танци до площада в центъра.

На мегдана концерт изнесоха самодейните състави на НЧ „Изгрев 1921“ - Мезек и НЧ „Проф. Асен Златаров 1921“ - Смилян. Домакините символично изпълниха ритуалът по зарязването на лозята. От своя страна гостите пресъздадоха пък родопския обичай Сечковден, свързан с плодородието на овощните дръвчета. Около обяд обявиха и новите цар и царица на виното – Гергана и Марин Добреви. След коронясването празникът продължи с кръшни български хора.

Инициативата бе в рамките на обмен 2 по проект „Родопа среща Тракия“, част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Впрочем, празникът Трифон Зарезан ще отбележат в редица села от община Свиленград. На 14 февруари в Михалич за доброто настроение на присъстващите ще се погрижи оркестър „Елхово“. Братята Стоян и Николай Колеви са спонсорирали цялото тържество. Височайши гости ще зарежат на 14 февруари и лозята на шато „Катаржина Естейт“.

В Димитровче пък ще отбележат празника на 16 февруари. От 10:00 ч. са предвидени водосвет и зарязване на лозята. След това тържеството ще продължи в банкетната зала в селото. Ще пее Надя Казакова.

Диляна ЦВЕТКОВА