24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

1/3 от ражданията са със секцио

169 аборта по желание са направени в МБАЛ-Свиленград през изтеклата 2018 г. Това съобщи за „Старият мост“ началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Недялко Апостолов.

„Цифрата е голяма, а аборти се правят и другаде. И всичко това при положение че на пазара има достатъчно много средства за предпазване. Българката се притеснява да има повече деца. Голям е процентът омъжени жени, които по някакви причини не искат да имат следващо дете. Тенденцията е доброволните прекъсвания на бременността да се увеличават като брой с всяка изминала година“, коментира пред екипа ни д-р Апостолов.

Същевременно, според статистиката на свиленградската болница, ражданията в тукашното АГО намаляват. През 2018 г. са проплакали 182 пеленачета, а през 2017 г. - 213. През миналата година 62 бебета са се появили със секцио, което е 1/3 от ражданията. Тук ръстът на цезаровото сечение не е толкова голям за разлика с други болници в страната, Данните посочват, че на места в България процентите на ражданията по оперативен и естествен път са изравнени.

2019 г. засега тръгва добре за АГО. От началото на годината са били родени 15 бебета.

Диляна ЦВЕТКОВА