30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

75-годишният Панайот Василев всеки ден храни птиците по главната улица

Възрастен мъж, обграден от десетки гълъби, всеки ден привлича погледите на минаващите през центъра на Свиленград хора. Това е 75-годишният Панайот Василев – Колагелето, който години наред през зимните месеци се грижи за красивите птици.

Върши това не от прищявка, тъй като самият той живее скромно. Правя го не за да бъда забелязан, а защото още от дете ги обичам, споделя Панайот пред „Старият мост“. По думите му някои от минувачите го предупреждавали да не хвърля храна тук, защото щели от Общината да го санкционират. Защо да ме глобят, като птиците си изяждат всичко, чуди се възрастният мъж.

Още щом се появи на главната улица около него започват да се въртят гълъби, чакайки поредната доза храна. С плавни движения, за да не ги сплаши, Колагелето бавно бърка в чантата си и хвърля трошици на прегладнелите гълъби, а те доволно и с благодарност пърхат около него. През два – три дни пък им носи по 5 - 6 килограма жито. Изсипва зърното по цялата дължина на главната улица. „Тогава се насъбират над 50 птици. Кацат по ръцете ми, по раменете ми. И те душа носят, и те са гладни“, разказва 75-годишният мъж и добавя: „Гълъбите са съществата, които са най-близко до човека“. Той веднага подкрепя думите си с факта, че това са птиците на мира, на доброто и обяснява, че: „В Библията именно гълъбът е известил за раждането на Исус“.

Като видиш, че някой те чака, някой е свикнал с теб и те чака, ти става приятно на душата, споделя Панайот. Възрастният мъж обаче е реалист и си дава сметка колко преходна е привързаността на птиците. „Те – гълъбите, спреш ли да ги храниш и се грижиш за тях и те изоставят. Ама и хората сме същите“, подчертава той.

Докато птиците кълват доверчиво трошици около него, той се връща в детството си, когато е гледал гълъби у дома. Това му хоби го съпътства и до днес. Отглеждал е наведнъж 500 гълъба от различни породи. Сега пък се грижи за 20-ина такива птици, обитаващи склад в кв. Гарата, където мъжът изкарва прехраната си.

Диляна ЦВЕТКОВА