19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „задържане под стража“ наложи Апелативен съд – Пловдив на арестуваните на 14 януари съпрузи Стойчо и Ива Ваневи. Както „Старият мост“ писа в предишния си брой, те бяха задържани за източване на еврофондове и пране на пари.

Стойчо Ванев години наред е работил на ГКПП Капитан Андреево. Уволнен е, след като е признат за виновен, че е пуснал микробус, натоварен с контрабандна техника. През 2010 г. той е осъден на 8 месеца условно с три години изпитателен срок. След като напуска митницата, регистрира частна фирма с предмет на дейност дезинфекция.

Ванев и съпругата му Ива са арестувани на 14 януари в Пловдив за източване на еврофондове. Задържани са в жилището им в Кършияка. В продължение на две години успели да присвоят близо 100 000 лева, съобщават от прокуратурата. Срещу всеки от съпрузите има повдигнати две обвинения за периодите от 12 октомври 2017 до януари 2019 г. Двойката е действала на територията на Пловдив, Раковски, Велинград, Пазарджик, Котел, Сливен , Харманли и Свиленград. Те кандидатствали по проектите „Работа“ и „Обучение и заетост“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020“, на стойност 696 837.32 лева. Изготвяли фалшиви договори на безработни, като им внасяли начисляваните осигуровки, а сумата, която те трябвало да получават като заплата, я прибирали. Дебитните карти, през които били извършвани транзакциите от Министерството на труда, били прибрани от организаторите на схемата и те теглили периодично суми от тях. Съпрузите са изтеглили 93 хиляди лева от сметките на 101 лица.

Според апелативните магистрати има доказателства, че двойката е автор на престъпленията, за които има повдигнати обвинения. В хода на разследването са разпитани 76 свидетели, някои от тях пред съда, като те потвърждават тезата на обвинението. Четирима от тях, които са създали фирмите, са разказали, че не са упражнявали дейност в тях, а са упълномощили Ива Ванева да се разпорежда с документацията на дружествата, пише Интернет сайтът Trafficnews.bg. На всичките 101 служители, които са назначени фиктивно, са давани по 20 и 50 лева, за сключване на трудовите договори.

Според съда има опасност Ваневи да се укрият, тъй като имат достатъчни познанства из цяла България. Има опасност и да извършат друго престъпление, като мотивите за това са свидетелски показания, в които се казва, че съпрузите са инструктирали „работниците“ си какво да говорят пред разследващите. Поради това бе потвърдена мярката, наложена им от Окръжен съд - Пловдив.

По време на заседанието на Окръжен съд – Пловдив пък на 18 януари адвокатите на Ваневи не оспориха авторството на деянието, но пък бяха категорични, че една по-лека мярка, като домашен арест би била адекватна. Защитата изложи факта, че семейството не е осъждано и има постоянно местожителство в Пловдив, макар адресите в личните им карти да са в София. Един от аргументите за по-лека мярка, бе фактът, че Ваневи имат непълнолетен син, който учи в елитна гимназия под тепетата и за когото няма кой да се грижи. „Детето ми седи три дена само у дома. Искам да си го гледам вкъщи“, бяха последните думи на Ива Ванева. Тези думи обаче предизвикаха реакция от съдебния състав. Магистратите веднага изпратиха уведомление до закрила на детето.

Не липсваше и любовно обяснение от страна на Стойчо Ванев, който поиска по-лека мярка, за да бъде със съпругата си. „Тя е всичко за мен. Моето слънце, моите звезди. Не ни разделяйте. Където съм аз, там е и тя – на работа и у дома. Аз пръскам за хлебарки и тя е с мен. Аз съм си в къщи - тя е до мен. Искам да сме си двамата“, заяви Ванев, след което избухна в сълзи. Сълзите му обаче не трогнаха съда, който наложи и на двамата най-тежката мярка за неотклонение.

Снимки: Наташа Попова

СМ