28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Димитър Топалов е със счупен на три места крак. Пострадалият цяла седмица лежи с болки у дома си, няма пари за спешна операция

65-годишният Димитър Топалов от свиленградския квартал Гарата стана жертва на агресивна глутница кучета. Мъжът се прибирал пеш за обяд у дома, когато бил нападнат от шест побеснели псета. Инцидентът станал на 26 декември.

„Помня само, че бях съборен на земята. Всичко стана за минути. Добре че беше комшията ми Петър Карабалиев, който ми се притече на помощ. С дървен прът успя да разгони кучетата. Иначе можеше да бъда разкъсан целият“, разказа Димитър пред „Старият мост“.

Димитър бил транспортиран с линейка до Бърза помощ, където констатирали счупвания на три места на крака и разкъсвания. Оттам с линейка го отвели у дома му, а не в болницата, защото не бил здравноосигурен. Ортопедът д-р Петров каза, че трябва да се направи операция в Хасково, която струва скъпо, обясни майката на пострадалия Мария Топалова. 86-годишната жена през сълзи сподели още, че вече седмица синът й лежи с нетърпими болки, но сумата от 1 200 лева била непосилна за нея и 90-годишния й съпруг Тодор и няма как да заведат Димитър в областния град на лечение. Ако не се намерят пари за операцията, кракът ще зарасне на криво и мъжът ще остане инвалид за цял живот.

Семейството живее в крайна нищета. Доходите им на месец са около 460 лева – 318 лева пенсия на бащата, който е бивш железничар, и 150-те лева, които получава Димитър от поддържането на кварталния парк. Пострадалият няма здравни осигуровки, тъй като бил на граждански договор с общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“. Той е и с леки психични отклонения. Баба Мария е без нито един ден трудов стаж, поради което не получава пенсия. Ако не е брат ми, който всеки месец ни помага с храна, щяхме да сме умрели от глад досега, споделя възрастната жена. По думите й от средата на всеки месец се налагало дори хляба си да записват на вересия в магазина. Като си купели лекарства и изплатят борчовете си пак оставали без пари.

„Старият мост“ се свърза с директора на Дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград Росица Христова. Тя подчерта, че веднага след като на 2 януари била сезирана от комшийка на семейството е откликнала на проблема. „Служители на дирекцията посетиха семейството и ще му бъде помогнато. Твърдо поемам ангажимента на 3 януари мъжът да бъде настанен в болницата в Хасково. Проучваме възможностите за покриване на разходите по лечението. Ще бъде отпусната и еднократна парична помощ“, заяви Христова.

Кучетата обаче все още са на свобода. Едното от тях е женско и е на живеещи наблизо до къщата на Топалови калайджии. Животното било разгонено и затова край него се навъртели 5 мъжки псета. Не се знае дали са на някого, или са бездомни. Според баба Мария трябва от Общината също да разследват случая. „Комшията до нас гледа две кучета, но неговите са вързани с дебел синджир и няма как да направят беля. Редно е и останалите да се погрижат и да не допускат такива инциденти. Докато от Общината не започнат да правят глоби за безстопанствени кучета, никой не е застрахован. Днес пострада моят син, но утре може да е вашето дете“, споделя баба Мария.

Диляна ЦВЕТКОВА