25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Четирима се включиха в борбата за разпятието в Свиленград

24-годишният бивш колоездач Дамян Костадинов за трета поредна година спаси кръста на Йордановден в Свиленград. Младежът участва в църковния ритуал за шеста поредна година и за четвърти път успява да улови християнския символ.

След излизането си от студените води, той пожела на себе си най-вече здраве и спокойна 2019 г. Много вярващи побързаха да целунат разпятието от ръцете му. Според поверието това носи здраве и късмет.

Тази година в борбата за светинята се включиха по-малко желаещи. За разлика от предишни пъти, когато в ледените води на Марица са скачали по 15-ина смелчаци, сега те бяха едва четирима. Явно студът уплаши хората от малцинството, тъй като нито един от ромски произход не се хвърли след кръста.

Празничната литургия бе водена от архиерейският наместник на Свиленград отец Константин, отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“. По първоначален план тук трябваше да присъства и протосингелът на Старозагорска епархия архамандрит Богослов, но той бе изпратен на друго място. „Нека Бог ви благослови всички вас, дошли при река Марица. Да благослови и тези млади хора, дошли да се хвърлят във водите й“, каза отец Константин, след което хвърли кръста.

Стотици се стекоха да наблюдават християнския ритуал. Сред тях бяха кметът на община Свиленград Георги Манолов, заместникът му Мария Костадинова, депутатите Никола Динков (БСП) и Георги Станков (ГЕРБ). За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари следеше за евентуални инциденти.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Поверието гласи, че ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли пък хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се още, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Диляна ЦВЕТКОВА