13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Сред отличените са кикбоксьорът Димитър Петров и 8-годишната певица Виктория Танева от Свиленград

Областният управител на Хасково Станислав Дечев отличи изявени деца и младежи в областта на спорта, науката и изкуството. Това се случи по време на Празничния коледен прием на областния управител на Хасково.

Със специалното отличие на губернатора бе награден Димитър Петров- състезател по кикбокс на Спортен клуб "Тангра 2008"- Свиленград. Димитър се занимава с кикбокс от 7 годишен. В досегашната си спортна кариера е многократен държавен шампион и носител на призове от различни международни първенства. Талантливият свиленградчанин е вицеевропейски шампион, носител на световна купа, двукратен балкански шампион, а през септември тази година спечели титлата Световен шампион за кадети в категория до 75 кг за юноши- старша възраст на световното първенство за кадети в Италия.

Второто отличие на областния управител е за Емирджан Мехмед – деветкратен републикански шампион по бокс , който през 2018 година има 23 победи в 23 официални срещи. Емирджан е европейски шампион от Европейското първенство в Русия. Отличията и успехите не идват само от сферата на спорта.

Едно момче, едва на 10 години успя да победи в математическо състезание, забележете - 21 298 математици. Това е Александър Замов, ученик от 3 клас в Основно училище „Св.Иван Рилски“ - Хасково. Александър участва от първи клас в различни математически състезания и заема призови места. Но тази есен той постигна нещо нечувано - спечели златен медал на Международния турнир „Математика без граници 2018“, есенен кръг, в конкуренция с 21 298 участници от 20 страни.

Четвъртото високо отличие е за 8-годишната Виктория Танева от Свиленград. Любовта към народната песен наследява от семейството си - майка й, баща й и прабаба й са също певци и музиканти. Но Виктория Танева със сигурност надминава по талант и артистичност всички във фамилията. Виктория участва в детска фолклорна група "Тракийска китка" с ръководител Виолета Карапеева към НЧ "Просвета- 1870"- Свиленград. Първите си участия на фестивални сцени прави едва 5- годишна. Още през първата си творческа година участва в 6 фестивала и конкурси, на които е отличена с грамоти и дипломи и печели един сребърен медал от фестивала ”Песни край Марица", един златен от Националния фестивал „С песните на Кичка Савова”, и една първа награда от събора в Рожен.  За три години - от 2015 до 2018 г. Виктория е участвала в 25 национални и международни конкурса и фестивали, от които добавя в колекцията си десетки грамоти, дипломи, лауреатски звания, 2 бронзови, 5 сребърни и 5 златни медала. 

По време на Празничния прием гостите подкрепиха каузата „За повече деца в България“ на областния управител на Хасково Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“.

На снимките: Областният управител връчва наградите на Димитър Петров и Виктория Танева