Общество
Инструменти
Шрифт

Промени в Закона за хората с увреждания влизат в сила от 1 януари 2019 г. Според измененията ще бъде въведено нов вид месечно подпомагане. От него ще могат да се възползват и лица, които досега не са получавали месечни интеграционни добавки. Това съобщи за „Старият мост“ шефката на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград Росица Христова.

По думите й лицата с най-ниските проценти намалена работоспособност до момента не са кандидатствали за добавки по стария закон поради различни причини и това щяло да бъде нова възможност за тях. Те трябвало да подадат заявления за отпускане на новата помощ в ДСП по настоящ адрес не по-късно от 31 март 2019 г. За останалите ДСП служебно ще отпуска новата финансова подкрепа и няма да се налага подаване на декларация.

Христова подчерта, че според новия Закон за хората с уреждания, приет окончателно миналата седмица, от 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50 процента вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност - 348 лв. през 2019 г. Според текстовете в новия закон от 50 до 70,99 % увреждане ще се плащат 7% от линията на бедност, от 71 до 90 % увреждане – 15%, над 90% увреждане – 25 % от линията на бедност, над 90 % увреждане с чужда помощ и получаване на пенсия за инвалидност поради заболяване или трудова злополука – 30 % от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност – 57 % от линията на бедност.

Друго изменение е, че лица, на които досега са плащани месечни добавки за социална интеграция за наем на общинско жилище, трябва да подадат заявление в ДСП. Това се налага, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата ще се превежда директно на Общината. Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока, увери Росица Христова.

Диляна ЦВЕТКОВА